Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkusen kom till byn

Annons

Den stora publiken bjöds på högklassiga cirkusnummer med spektakulära balansakter och väldresserade hästar. Ett klädbytartrick där den spanska Samantha hann byta kläder innan någon ens hann blinka fick publiken att häpna, alltsammans till ackompanjemang av en levande cirkusorkester från Ukraina. Stor succé blev det även när cirkusdiektören tog hjälp av fyra Vansbrograbbar ur publiken.

Många försökte att göra sig osynliga i bänkraderna när medhjälparna skulle väljas ut. Patrik Liljeqvist, Jonas Hellberg, Jan Carlsson och Lars Lissnils lyckades dock inte att gömma sig, till publikens stora förtjusning. Helt utan träning lyckades de utföra ett nummer som lätt platsar i vilken lokal kabaré som helst.

Naturligtvis innehöll showen även en clown till alla barns förtjusning. Bakom sminket gömde sig Jack Jackson-Scholl, cirkuartist i åttonde generationen och son till cirkusdirektören Peer Jackson. Trots att föreställningen blev en succé är han djupt bekymrad för cirkusarnas överlevnad som underhållningsform.

- Det är bara i Dalarna som hela familjer fortfarande går på cirkus. Tv och dataspel har snart tagit över all fritid för barnen, publiken sviker och det är nästan omöjligt att få ekonomin att gå ihop för en turnerande cirkus. Några kulturbidrag finns inte heller att få. Risken är stor att de turnérande cirkusarna försvinner, säger den bekymrade clownen innan det drygt 40 personer stora turnésällskapet packar ihop för att rulla vidare till Venjan.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons