Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirklar - en riktig folkrörelse

Annons

- Vi får alltid höra att kommunen inte ska betala för vuxnas verksamhet. Men neddragningarna drabbar redan utsatta grupper, säger Bertil Eek på Dalarnas bildningsförbund som är en paraplyorgansiation för alla studieförbunden.

För första gången har man nu kartlagt studieförbundens verksamhet i Dalarna. Underlaget är från 2003, men stämmer fortfarande ganska väl.

- 2003 motsvarade studieförbundens verksamhet cirka 9 miljoner kronor i Falun, säger Eek.

Då räknar han ihop statsbidrag, lönebidrag, projektbidrag, hyresintäkter och skatteintäkter som kommer kommunen till godo. Och ställer detta mot de 1,9 miljoner kronor som studieförbunden fick.

Bidragen till studieförbunden har minskat successivt under många år. Omräknat per invånare är bidragen i Falun 34 kronor, i länet är summan 53 kronor per invånare och i landet 62 kronor per invånare.

- När kommunen skär ner drabbar det lätt dem som behöver mer stöd, som kvinnor, ungdomar och invandrare. De som har goda resurser är mer självgående. Vi vill nå utsatta grupper och våra armar räcker även till utkanterna av kommunen. Vi får ett bättre samhälle om alla är med.

- Vi raggar folk som aldrig läst tidigare, för det är inte så farligt att gå i studiecirkel. Sedan kan de gå vidare till Komvux och högskolan, säger Tuula Medin som är studiekonsulent på NBV.

I förra veckan träffade de folk från kulturnämnden och förvaltningen för att berätta om bredden på verksamheten. Bland annat om att studieförbunden ordnade 1 144 kulturprogram förra året.

- Vi har en bred syn på kultur, det är allt som sätter igång sinnena, säger Bertil Eek

- Vi är måna om att framhäva bredden på verksamheten, säger Tulla Medin.

Alla nio studieförbunden i Falun samverkar kring det nya ungdomscentret. Annars jobbar de lite olika. Några allra mest mot sina medlemsföreningar. Andra mycket mot allmänheten.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons