Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkel med historisk kunskap

Annons

Det var arbetkamraterna Holger Karlsson och Thore Frost från Elementhus i Mockfjärd som satt i bilen och började "spåna" runt möjligheten att samla bygdens samlade kunskap till en studiecirkel i hembygdens historia.

På den vägen är det. Hela tiden med NBV som ansvarig.

Förste cirkelledare var för övrigt dåvarande komministern i Grangärde, Arne Nystad, som ledde cirkeln mellan åren 1962-65.

Vid det här laget har deltagarna i cirkeln genom åren lyft på varje sten i kommunen i jakt på historiska miljöer och människoöden.

Under sakkunnig ledning har man också genom åren specialstuderat vissa ämnesområden som skola, kyrkan och kyrkliga kommunen, Nyhammars bruk, hyttorna, frireligiösa samfund och nykterhetsloger. Under senare år har man också inventerat förekomster av gårdfarihandlare och yrkestrafik med mera.

När cirkeln hade årsavslutning i Holens gamla skola (numera bystuga) i veckan var ämnet för kvällen bostadsområdet Gamla bruket, ett typisk arbetarområde, där Bertil Danielsson fanns på plats och berättade om hur området såg ut i gamla tider och under hans egen uppväxt under 50-talet.

Minnesgoda cirkeldeltagare, bland andra nestorn Gösta Tickols, 94, kunde också bidra med berättelser om kända personligheter. Tillsammans med Conrad Eriksson i Kullen tillhör han de som varit med praktiskt taget från början och sällan missar de här träffarna. Under ett par perioder har han också varit cirkelledare.

Det har också Tickols som tillsammans med Anna-Greta Andersson stod i spetsen för verksamheten åren 1993-2002.

Medelåldern hos cirkeldeltagarna är tämligen hög vid det här laget, men en viss föryngring har inträtt sedan ledaren Maud Berglund nu fått medhjälp i den funktionen av Ulla Olausson.

Maud Berglund efterträdde Gösta Tickols och Ulla Olausson axlade Anna-Greta Anderssons mantel. Det är under det ledarskapet som cirkeldeltagarna träffas nästa år med start i februari.

Mer läsning

Annons