Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CIA-agent: Regeringen röjde mig

Annons

Tidigare CIA-agenten Valerie Plame anser att ledande regeringsföreträdare "likgiltigt och hänsynslöst" röjt hennes identitet för att misskreditera hennes make som kritiserat Irak-kriget.

Inför en kommitté i kongressen sade hon att affären kan bidra till att utländska agenter tänker sig för två gånger innan de samarbetar med CIA, och att det kan försvåra insamlandet av underrättelseinformation.

Det var första gången som Plame offentligt svarade på frågor om fallet, som lett till att vicepresidenten Dick Cheneys före detta stabschef Lewis ''Scooter'' Libby dömts för mened och försvårande av polisutredning. Men tillställningen blev en stunds politisk teater. Bara kring hälften av kommitténs ledamöter var närvarande. Antalet journalister och fotografer var många gånger fler.

Plame satt ensam vid ett bord och svarade på frågor om sin karriär i CIA och avslöjandet av hennes namn i juli 2003 i en artikel av kolumnisten Robert Novak. Han har sagt att den tidigare biträdande utrikesministern Richard Armitage först berättade om Plames arbete samt att president Bushs politiska rådgivare, Karl Rove, och CIA-talesmannen Bill Harlow bekräftade uppgiften.

Demokrater frågade om Bush-regeringen använt hemligstämplad information genom att läcka hennes identitet till reportrar, något som ingen har åtalats för.

Ingen från Vita huset, CIA eller utrikesdepartementet som anklagats för att ha varit inblandade i läckan är kallade till kommittén och specialåklagaren Patrick Fitzgerald som ledde brottsutredningen har förklarat att lagen förhindrar honom från att vittna.

Plame sade att hon inte valde ut sin make, den förre diplomaten Joseph Wilson, för en CIA-resa till Niger. I en tidning har Wilson berättat att resan motsade underrättelseuppgifter om att Irak försökt att köpa uran från Afrika.

Uttalandet står i strid med uppgifter från ledande företrädare inom CIA och utrikesdepartementet som vittnade under rättegången mot Libby. De hävdade att Plame rekommenderat Wilson för resan.

TT

Mer läsning

Annons