Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chris har alltid ont

Annons

Chris Permats är född i Borlänge. Pappan hade bilfirma i många år, men bestämde sig för att sadla om, sålde firman och blev maskiningenjör istället - och flytten gick 1968 till Jönköping.

När Chris blev 16 år var hon rejält skoltrött. Något gymnasium ville hon inte gå, utan slutade skolan, flyttade till Stockholm och började jobba i familj.

1974 testade hon dock ett helt annat jobb. Hon sommarjobbade inom vården vid Sahlgrenska i Göteborg.

Efter det bestämde hon sig för att satsa på en vårdutbildning. Först blev det två års studier på Fornby folkhögskola, för att läsa ikapp den gymnasieutbildning hon aldrig tog som ung. Tredje året gick hon i Jönköping - och träffade då Anders, som hon gifte sig med 1976.

På bara några år skaffade de sig sedan tre barn.

- Jag hade alltid sagt att jag ville ha alla mina barn innan jag fyllde 25. Och så blev det, säger Chris.

Hon började nu också en barnskötareutbildning, och från 1978 jobbade hon sedan som barnskötare på lasarettet i Jönköping.

Chris varvade jobbet med tjänstlediga perioder då hon läste till först undersköterska och sedan sjuksköterska med inriktning på psykiatri.

Men efter några år i olika vårdjobb, bland annat på Stigby ungdomsvårdsskola på Visingsö, bestämde hon sig 1990 för en helt ny karriär.

Hon blev egen företagare och öppnade en kombinerad skönhetssalong och piercingstudio i Jönköping.

Hon utbildade sig efterhand till hudterapeut och make up-artist, lärde sig klassisk massage och skaffade sig kunskaper i nagelteknologi och i att utföra piercing.

En av hennes söner satsade för övrigt på att utbilda sig till tatuerare. Något mamma Chris bär synbara bevis på.

- Han fick väl träna lite på mig, säger hon och skrattar glatt.

Tatueringar har hon på stora delar av kroppen - från bakom örat ner till fotknölarna.

2002 blev det ny karriär igen. Chris mamma, som bodde i Borlänge, hade cyklat omkull och skadat sig. En släkting till Chris ringde och tyckte att Chris borde "flytta hem" igen. Chris hade avvecklat sitt företag och jobbade nu i en New Age-butik, och var väl inte helt belåten med sitt arbete.

- Ja, kan du fixa jobb och bostad åt mig så kommer jag, svarade Chris.

- Inte för att jag trodde det skulle gå att ordna. Men tio dagar senare hade jag både jobb och bostad i Borlänge.

Chris började jobba som sjuksköterska för ett bemanningsföretag, men med utgångspunkt från hennes fibromyalgi blev det snart aktuellt med en halvtids sjukpensionering.

- Så när jag fick en halvtidstjänst på Falu Lasarett så slog jag till, säger Chris, som numera bor i Falun och jobbar på psykavdelningarna 60 och 65.

- Det handlar bland annat om avgiftningsavdelningen för drogberoende, säger Chris. Jag trivs bra på psyket. Det är en avdelning där man har mera tid till människorna än man har inom den somatiska vården. Här känner jag att jag fyller en funktion. Och det är viktigt när man har ett arbete.

Och sin egen smärta försöker hon att ignorera.

- Ja, säger hon. Det händer att jag tar smärtstillande medicin. Men det är bara undantagsvis. Man vänjer sig så småningom vid smärtan. Jag minns idag inte hur det är att inte ha ont...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons