Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockpriser i Mora

Annons

Tidningen har gjort en rundringning bland Moras hotell. Alla har gjort kraftiga höjningar till Vasaloppet. Man motiverar det med att det är högsäsong.

First Hotel (Mora Hotell) är ortens stadshotell. Normalpriset för dubbelrummet är 802 kronor. Nu tar man 1500 kronor per natt. Lika mycket kostar enkelrummet som annars ligger på 652 kronor.

Hotell Kung Gösta tar normalt 880 kronor för ett dubbelrum. Nu ligger priset på 880 kronor per person. Då ingår i priset trerättersmiddag.

Sten Svensson driver tre hotell i Mora. Förutom Kung Gösta även S:t Mikael och Kristinerberg hotell och vandrarhem.

- Vi har samma rumspriser på S:t Mikael som Kung Gösta, medan priset att bo på Kristineberg ligger på 680 kronor per person. På alla tre ställena är konceptet detsamma, att trerättersmiddag ingår och därför vill jag mena att vi inte höjt priset, säger Sten Svensson.

Tillägger att han inte fått några klagomål på upplägget.

Enkelrum existerar inte på exempelvis Hotell S:t Mikael. Den ensamma gästen får betala 1 660 kronor för rummet och får då rimligtvis istället äta två trerättersmiddagar (!).

Kommunägda Moraparken ryggar inte heller för att höja hotellpriserna den här tiden. Här kallar man det högsäsong och dubbelrummet som normalt betingar ett pris på 840 kronor kostar nu 805 kronor per person med middag inbakad i priset.

Den mest moderata höjningen presenterar Hotell Siljan där normalpriset för dubbelrummet ligger på 850 kronor och nu är priset 1 200 kronor.

Mora Taxi har också passat på att krydda och lägger på ungefär tio procent extra, enligt Bosse Kjellsson i taxirörelsen. Krögaren Micke Larsson som driver Claras Restaurang tar direkt avstånd från prishöjningarna.

- Kan man inte hålla priserna på en jämn nivå ska man inte hålla på i den här branschen.

- Jag har erfarenheter från exempelvis Storsjöyran i Östersund där krögarna istället sänker priserna under festligheterna.

I Mora finns nu exempel på att man får betala 130 kronor för en lunch.

Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar är inte heller glad över penninghungern från ortens näringsidkare.

- Inte bara för att även vi får ta emot klagomål, jag tycker även man binder ris åt egen rygg.

- Jag har hört reaktionerna om svindyra Mora när jag varit ute i landet och rest och föräldrar som har idrottande barn väljer andra orter att lägga cupspel och läger på, därför att de blivit skrämda av priserna i Mora.

- Vi måste vara rädda om turisterna och jag är rädd för att den här prispolitiken kan bli förödande för Mora på sikt, summerar Rolf Hammar.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons