Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Chocken" öppnas igen

Annons

Vintern år 2000 omkom en skidåkare i Chocken. Det sedan han kört ut ur backen och slagit loss en lös sten som följde efter mannens fall utför den branta pisten. Stenen träffade mannen så olyckligt att han avled.

I efterspelet till olyckan visade det sig att det saknades byggnadslov för Chocken, även om Idre Fjäll menade att ett sådan var sökt. Det hela ledde till att byggnadsnämnden i Älvdalen lade ett användningsförbud på Chocken i avvaktan på en ny bygglovsansökan.

- För Idre Fjälls del gäller det att inkomma med en kontrollplan som visar vad man gjort för att säkra backen, förklarar statsarkitekt Tomas Almgren de krav som finns för att öppna backen.

- Någon sådan har vi ännu inte tagit del av, men när den kommer in så är det ett delegationsärende. Det innebär att en tjänsteman kan bedöma om kontrollplanen är tillräcklig och då lyfta användningsförbudet på backen.

Vid ett nej, så går ärendet vidare till byggnadsnämnden som sammanträder på onsdag i nästa vecka.

- Då det här är ett speciellt ärende kan det mycket väl bli så att tjänstemannen låter ärendet om kontrollplan och lyftandet av användningsförbudet ändå gå via nämnden, säger Tomas Almgren.

Den kontrollplan som nämnden begär in ska visa att ett antal kontrollpunkter är uppfyllda och att Idre Fjäll gjort vad som förväntats av dem.

- Men som sagt, kontrollplanen har vi ännu ej tagit del av. Innan så sker kan vi inte lyfta användningsförbudet av backen.

- När vi gjort backen klar och det räknar vi med att ska ske till helgen eller någon av de närmaste dagarna så kommer vi också att bifoga kontrollplanen, säger Idre Fjälls vd Lars Axelsson.

Vad som nu kan bli aktuellt att öppna är Chicken Road, det vill säga en nedfart som inte går över det brantaste partiet på krönet. Efter en olycka i fjol då en pistmaskin voltade utför Chocken pistas inte längre den översta delen av backen.

- Vi pistar upp till Chicken Road. Sedan kommer vi att lägga konstsnön så fint att det inte behövs någon pistning på den översta delen, förklarar Lars Axelsson.

Det är alltså den delen som ännu inte är färdigställd när man nu avser att åter öppna Chocken.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons