Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockbesked vid flyget

Annons

De anställda har under senaste tiden känt på sig att ett besparingspaket skulle komma. Förhandlingarna inleddes i slutet av december, och slutfördes tidigare i veckan.

Som tidningen kunde berätta häromdagen berörs tio personer. Alla medlemmar i HTF, Handelstjänstemannaförbundet.

- Ingen trodde att det skulle bli så många, berättar Jan Bergman, ordförande i den lokala fackklubben.

Fem av de som sägs upp jobbar på rampen, tre i tornet och två på kontoret. Luftfartsverket tar över all trafikledning. Den heltidsanställde vd:n kommer också att gå ner i tid, till 70-80 procent.

- Han som varit här längst blev anställd 1973, konstaterar Jan Bergman, som förstås är lika nedslagen som alla andra efter chockbeskedet.

- Men det är de ekonomiska ramarna som styr.

All personal som berörs ska få "erforderlig hjälp och stöd för omställning till nytt arbete eller utbildning mot nya jobb", uppger Dala airport i ett pressmeddelande. De får också en återanställningsgaranti, och kan få tillbaka jobbet när flygtrafiken ökar.

Jan Bergman konstaterar att en del av de berörda erbjuds säsongsarbete, som att svara för snöröjning när det behövs. Uppsägningstiderna varierar mellan två månader och ett år. Enligt Jan Bergman hamnar nu personalstyrkan på en miniminivå, så lågt som det över huvud taget går att komma. Nästa steg blir att stänga flygplatsen vissa tider.

Den bedömningen gör också Dick Bäcklund, HTF i Stockholm:

- Jag tror inte man kan driva flygplatsen med mindre folk än så här. Då blir det som i Gävle, man öppnar efter behov. Det tror jag inte man vill.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons