Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cheney undkom afghanskt attentat

Annons

Ett självmordsattentat riktades i dag mot den största amerikanska militärbasen i Afghanistan, där USA:s vicepresident Dick Cheney var på besök. Talibanerna tog på sig ansvaret för dådet.

Mins en amerikansk soldat och två afghaner dödades enligt amerikansk militär i attentatet, som inträffade på förmiddagen utanför flygbasen Bagram sex mil norr om huvudstaden Kabul.

Uppgifterna om antalet döda och skadade varierade kraftigt. Olika afghanska källor uppgav allt mellan tio och 20 döda. Enligt inrikesdepartementet dödades 18 människor, varav 15 var afghaner som arbetade på basen och tre var "utländska soldater".

Självmordsbombaren utlöste sprängladdningen vid basens huvudingång, men innanför de yttre avspärrningarna. Ett moln med tjock, svart rök steg från platsen efter den kraftiga explosionen, uppgav ögonvittnen.

Talibanerna som styrde landet till USA:s invasion 2001 tog på sig ansvaret för dådet.

Militären bekräftade att det rörde sig om "en direkt attack" på basen, vilket utlöste högsta larmberedskap. Vicepresidenten var emellertid utom fara och lämnade basen halvannan timme efter attentatet för att träffa Afghanistans president Hamid Karzai i Kabul.

Dick Cheney hade övernattat på flygbasen sedan ett möte med Karzai i måndags ställts in på grund av dåligt väder.

Enligt ett ögonvittne hade självmordsbombaren passerat in genom en yttre port, vaktad av afghanska soldater, och gått ett par hundra meter och utlöst sin bomb vid den inre porten som vaktas av amerikanska soldater.

Dick Cheney kom till Bagrambasen i måndags efter en blixtvisit i Pakistan, som av säkerhetsskäl genomfördes under stort hemlighetsmakeri. Han uppmanade där landets president Pervez Musharraf att lägga manken till för att stoppa talibaner och terrorister från nätverket al-Qaida. Bilder från spionsatelliter ska enligt CIA visa att al-Qaida växer sig allt starkare i sina pakistanska baser längs gränsen till Afghanistan. Talibanerna misstänks också planera en våroffensiv.

USA har cirka 27 000 soldater i Afghanistan. Merparten är posterade i östra och södra Afghanistan med främsta uppgift att bekämpa talibaner och al-Qaida-terrorister.

TT

Mer läsning

Annons