Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefskarusellen handlar mer om makt än pengar

Annons

Svar till signaturen Tacksam för svar:

I en insändare undrade skribenten över den kostsamma chefskarusellen. Detta har ingenting med pengar att göra. Det handlar om makt.

I Sverige råder offentlighetsprincipen. På senare tid har man i kommunerna kommit på att man kan kringgå det kravet genom att hyra in privata konsulter.

I Hedemora har främst Lena Stoltz, barn- och grundskolechef, satt detta i system. Det privata konsultföretaget Senators representant Kess Simmasgård, sade vid ett möte på Vasaskolan nyligen: "Vi är ingen myndighet, vi hamnar inte i tidningen."

Dessutom "vinner" man som kommunal arbetsgivare att all problemformulering sker i slutna rum, alla resultat som kommer in är värdelösa eftersom man i det fördolda skapar sin egen verklighet.

Det är därför som de rektorer som fick sämst omdöme på Senators senaste enkät i dag innehar ledande poster. De som fick bäst har inte fått fortsatt förtroende eller blivit omplacerade.

På detta sätt skapar man osäkerhet hos sina anställda - om inte den som får bäst resultat vinner, vilken verklighet gäller då?

Tumskruvarna dras sedan åt ytterligare ett varv genom en försåtligt skissad hotbild - där en del anställda måste gå till annan verksamhet, styrgruppen fattar de beslut som behövs. Återigen Kess Simmasgård på Vasaskolans möte.

Den ekonomiska dimensionen handlar inte bara om pengar, även om någon redovisning för konsultföretaget Senators omkostnader ej redovisats.

Det handlar också om de kostnader som kan komma senare i form av vantrivsel, lägre effektivitet, flytt från kommunen för personalen på Vasaskolan, i och med den hotbild som nu målats upp.

Är detta en ny form av personalomsorg, att försöka förstöra semestern för sina anställda?

George Orwell skulle ha blivit grön av avund för de djärva grepp på nyspråksområdet som visats upp av Hedemora kommun.

Skattepengar = skottpengar

Mer läsning

Annons