Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefer satsade allt på att bli bättre ledare

Annons

De sade adjö till lediga helger med familjen.

Till vardags har de varit chefer på akutmottagningen på Falu lasarett. På fritiden har de pluggat. Hårt. Så har det sett ut i två och ett halvt år. Men nu är den tuffa tiden över.

Agneta Göransson från Bjursås och Monica Sundberg från Sundborn har avlagt magisterexamen i Ledning och styrning av offentlig förvaltning.

Kraven har varit höga på att läsa in stora mängder litteratur. Under första delen av utbildningen, ungefär ett och ett halvt år, har de plöjt igenom i snitt 500 sidor per vecka.

- Vi har haft en otrolig hjälp av varandra. Utan det hade det aldrig gått. Som tur var så krisade vi inte samtidigt, berättar Agneta och Monica.

Totalt var de fem från Dalarna som började studierna. Fyra har nu avlagt magisterexamen. Förutom Agneta och Monica är det Lisbeth Isaksson, ny närsjukvårdschef i Falun, och Julie Skogs, ämneslärare vid Högskolan Dalarna och doktorand vid Karlstad universitet.

Det har varit skrivning av olika rapporter, och en studieresa som skulle gå utanför ett nordiskt land. Det blev Australien.

- Vi studerade fyra olika sjukhus, två offentliga och två privata. Vi besökte akutmottagningar, medicinkliniker och geriatriska enheter. Vi fick föreläsning om det politiska systemet och skillnaden mellan privat och offentlig vård, och det försäkringssystem som ligger bakom, berättar Agneta och Monica.

Akutkliniken i Falun stod för resekostnaden och fem studiedagar. Resan kostade 13 000 kronor.

- Det var Julie Skogs, som numer bor i Leksand, men som är född och har växt upp i Australien, som gjorde allt detta möjligt. Förutom att hon var reseledare så studerade hon universitetsvärlden i Toowoomba.

Med resan följde krav på skriftlig rapport. Och sedan en avslutande magisteruppsats.

Flera gånger har de varit nära att ge upp. Men de fixade det.

- Familjen får förstås ta mycket stryk, eftersom vi måste läsa på kvällar och helger. Det är klart vi många gånger har frågat oss om det varit värt detta. Nu när det är över är vi stolta över att vi rott en mastersutbildning i land, samtidigt som vi jobbat heltid.

Resorna i bil till Karlstad och Norge har fungerat som terapi.

- Där har vi kunnat pratat av oss allt tungt. Vi har också hela tiden lagt in små guldkorn i våra resor. Besökt Lillehammer och tittat på OS-backarna, svängt in till Bredsjö och köpt getost som vi tagit med oss hem, bokat bord på något fint värdshus längs vägen.

Från början var det Monica, som efter en 20-poängsutbildning i ledarskap, tjatade på Agneta att hoppa på den här utbildningen.

- Jag sade, okej nu är det min tur. Jag har som chef varit med och puschat andra att läsa vidare, berättar Agneta som tycker att utbildningen gett mycket.

- Det har varit väldigt nyttigt. Jag har känt mig frustrerad i bland av att jobba i en politiskt styrd organisation. Nu har jag fått en helt annan insikt. Jag vet mycket mer om hur allt hänger ihop och är mer ödmjuk till politikernas roll, säger Göransson.

Ämnen under utbildningen har bland annat varit organisations- och ledningsteori, statsvetenskap, förvaltningsekonomi, strategi och förändring, kulturgeografi och internationellt samarbete.

Agneta har varit verksamhetschef sedan 2000, och före det var hon avdelningschef vid akuten. Monica har varit avdelningschef sedan 2002, och var dessförinnan biträdande avdelningschef under många år.

I botten är de båda sjuksköterskor. De berättar att de fått en insikt i att det behövs möten som skapar en djupare förståelse och en ökad kunskap för varandras uppdrag. Att man vågar lyfta blicken och se ett större sammanhang än den egna enheten.

- Det krävs att prestige, politisk ideologi och makt kan läggas åt sidan för att se helheten för landsting, kommun, region och nation.

Och studierna har också, enligt Agneta och Monica, gett ett stort nätverk av chefer. Studiekamrater har bestått av polischef, räddningstjänstchef, departementsråd, rektorer, lektorer, ekonomer, militärer, socialchefer samt chefer för förskola, teknisk avdelning, bussbolag och sjukhuskliniker.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons