Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefer med ansvar - men ingen kompetens

Annons

I Vansbro är det biträdande barn- och utbildningschefen Margareta Persson som är verksamhetschef för skolhälsovården.

Än så länge har hon, formellt, också det medicinska ansvaret.

- I praktiken ligger det medicinska ansvaret hos sköterskor och skolläkare. Men det ska förstås också göra det formellt, säger Persson.

En kurs om skolhälsovården som Persson deltog i nyligen gjorde det tydligt att verksamhetschefen sitter med ett enormt ansvar så länge inte det medicinska ansvaret delegeras vidare.

- När jag tog över ansvaret för skolhälsovården fanns inget skrivet om detta. Det har rullat på, som på så många andra ställen. Och så länge som det inte händer något så har det inte varit aktuellt. Men nu ska vi rätta till det här. För visst är det ett väldigt stort ansvar om något skulle hända.

Hittills har förebyggande hälsovård varit inriktningen. Men den ska nu riktas mer mot elevernas psykosociala miljö.

- I skrivningarna till den nya skollagen talar man om elevhälsa på ett helt annat sätt än tidigare. Där talas om trygghet och arbetsmiljön i skolan. Där ligger vi faktiskt långt framme med vår resursgrupp. Vansbro kommun har faktiskt satsat mycket på att jobba med barn som är i behov av särskilt stöd, säger Persson.

Margareta Persson tycker att det är bra att Socialstyrelsen nu gör en granskning av skolhälsovården.

- Det är bra att fler blir medvetna om till exempel det medicinska ansvaret, och vad det innebär. Utredningar som uppmärksammar problem och som kan leda till bättre organisation är alltid bra.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons