Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefer brottsmisstänkta efter rån

Annons

Elva chefer i säkerhetsföretaget Loomis Sverige, som tidigare hette Securitas Värde, har delgivits misstanke om brott.

Både chefer på topp- och mellannivå är berörda.

I höst tar åklagaren beslut om de ska åtalas.

Cheferna misstänks för grovt vållande till kroppsskada eller sjukdom, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse. De misstänks för att genom slarv och bristande rutiner ha utsatt sin personal för fara och vållande till sjukdom i samband med värdetransporter, resonerar förundersökningsledare Barbro Jönsson, rapporterar SVT:s Västnytt.

Utgångspunkten för brottsutredningen är det stora värdetransportrånet i Grebbestad för fyra år sedan då rånarna kom över tolv miljoner kronor. Den utredning som Arbetsmiljöverket gjorde efter rånet ledde till synnerligen skarp kritik mot företaget som redan då anklagades för arbetsmiljöbrott och framkallande av fara för annan.

Arbetsmiljöverket lämnade för två år sedan över fallet till åklagare och Barbro Jönsson har fram tills i dag delgivit elva chefer misstanke om brott.

I Grebbestadsrånet markerade Arbetsmiljöverket särskilt att en nyckel som stänger av larmet fanns med vid transporten och som rånarna tilltvingade sig. En sådan nyckel får inte förvaras i transportbilen.

När TT i ett tidigare utredningsskede hade kontakt med chefsåklagare Barbro Jönsson sade hon:

Då var sex personer delgivna misstanke. Nu är hon uppe i elva.

Beslut i åtalsfrågan hoppas hon kunna ta någon gång under hösten.

TT

Mer läsning

Annons