Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen visste ingenting

Annons

– Jag fick ett mejl från Sören Fogde (länssjukvårdschef för psykiatrin i Dalarna) i tisdags kväll, vi hade ledningsgrupp på onsdag och då krävde vi chefer att Sören Fogde skulle komma till mötet med personalen i torsdags, berättar Britt Eriksson.
Vid mötet presenterade ledningsgruppen för psykiatrin i norra och västra Dalarna ett sex-punktsprogram som alternativt sparförslag till det som Sören Fogde kom med.
– Det var ett sparprogram som vi kunde stå för, säger Britt Eriksson.
I 6-punktsprogrammet fanns ingen nedläggning av 54:an med, men väl en minskning av antalet vårdplatser från 14 till 10 och en minskning av personalstyrkan från 21 till 18 personer. Detta förslag förkastades dock genast.
Britt Eriksson anser att även om politikerna i driftstyrelsen kommer fram till att det är bättre att satsa på öppenvårdsteam i stället för slutenvård i Mora, ”måste vi ändå få en ärlig chans att omstrukturera oss”.
– När Säter drog ner antalet vårdplatser tidigare fick de ett år på sig att omstrukturera. Vi får ungefär tre månader och dessutom under semesterperioden.
Enligt Britt Eriksson finns inget ”tydligt och klart uppdrag” från landstingets politiker om vilka mål som ska uppfyllas.
– Vi har egentligen bara tre politiska beslut att rätta oss efter: 1) Det ska finnas öppenvårdsmottagning, 2) slutenvårdsavdelning i Mora och 3) tillgång till psykoterapi. Dessa beslut gäller vad vi vet fortfarande.
Driftstyrelsen har mycket bråttom att klubba igenom besparingarna, eftersom det är styrelsens allra sista sammanträde innan den själv läggs ner.
Inga MBL-förhandlingar har hållits, uppger Monica Bengtsson och Lisbeth Lundqvist, som arbetar på avdelning 54 och representerar Kommunal respektive Vårdförbundet.
– Dessutom har den riskanalys (konsekvensbeskrivning) som Socialstyrelsen kräver i liknande fall inte blivit gjord, säger Lena Althin.
Trots att politikerna i landstingets driftstyrelse uppenbart inte kommer att hinna ha kläm på konsekvenserna av att slutenvården i Mora läggs ner, verkar det som om det inte finns någon återvändo.
Personalen på avdelning 54 är dock inte beredd att ge upp riktigt än.
– Jag ger mig inte! säger Lena Althin, på väg ut med protestlistor mot nedläggningen.
I sjukhuskorridoren mötte hon Gunnar Mårten, medicinsk ingenjör vid mora lasarett.
Han skrev genast på uppropet mot en nedläggning. Varför?
– Jag tycker att det blir så långt för de stackars patienterna att åka till Säter, sade Mårten.
Flera andra skrev på direkt. Även allmänheten kommer att få tillfälle att protester med en namnteckning på listorna, som Lena Althin kommer att överlämna till driftstyrelsen i Falun.
BERIT OLARS

Mer läsning

Annons