Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen är nog bra men jobbet svårt

Annons

Krönikören Albert Svanberg blir sportchefen Albert Svanberg. Besked för ett par dagar sedan från en applåderande fru Jutterström i stora tv-huset.

Någon större sensation var det inte. Antydningarna fanns redan i somras, före OS.

Och det är säkert ett alldeles utmärkt val att Remy Nilssons efterträdare som sportchef i Sveriges största tv-bolag heter Albert Svanberg. Även om jag kommer att sakna hans söndagstyckande i Sportspegeln när han nu försvinner in bland pärmarna, långt från kameror och mikrofoner.

Ett viktigt jobb är det också. Inget annat intresseområde är i närheten av de tittarsiffror som sport har i televisionen.

Så är det i Sverige, så är det i resten av världen.

Sedan är naturligtvis frågan om vilka möjligheter en sporchef i SVT har numera. På sitt sätt känns det som det omöjliga arbetet när hans kassakista är ungefär lika välfylld som den är hos en svensk kommunkamrer i en normalstor svensk kommun i glesbygden.

Hur bra sportchef Albert Svanberg än må bli kan han lika lite som sina företrädare trolla med knäna och köpa sändningsrättigheter för luft.

Sändningsrätter till de stora idrotterna är alltså inget SVT numera står först i kön för att köpa. Sällan som tvåa eller trea heller.

Och jag har viss förståelse. Sändningsrättigheterna till exempelvis fotboll kostar i dag summor som är så stora att det nästan är löjligt och som det rent av vore oansvarigt för en public service-kanal att ge sig in i auktionerande om.

Men självklart märks fattigdomen i kanalerna också.

I dag spelas exempelvis den sista och helt avgörande omgången i fotbollsallsvenskan. SVT får på sin höjd visa några nyhetsreportage i Sportnytt. Rätten till direktbilderna har andra kanaler köpt.

Kanalerna som Svanberg tar befälet över har förstås sin styrka: De stora tävlingarna som de med EBU:s hjälp kunnat köpa. Jag tänker på OS, på halva fotbolls-VM och liknande. Men resten?

Den vardagsidrott SVT visar, den som ofta kostar gratis, är ju ungefär så intressant att den placeras i av de flesta oupptäckta och därmed icke sedda 24:an.

Den är faktisk så okänd att SVT själv för säkerhets skull också visar de mesta av de viktigaste i 24:an även i sina anaolga kanaler... Så snacka om att ha förtroende för att kanalen kan stå på egna ben.

Observera att detta inte är sagt som någon recension av innehållet och dess kvalitet i SVT 24.

De nattliga nyhetsuppdateringarna och flera av de osedda sportsändningarna förtjänar exempelvis stjärna i betygsboken av oss fåtaliga tittare.

Fyrans sätt att se på sin nya, digitala extrakanal är dock helt annorlunda. TV4 plus får alltså leva sitt eget självständiga liv utan säkerhetslinor kopplade till huvudkanalen.

Är det bara en tillfällighet att mätföretaget MMS redo- visar tittarsiffrorna för TV4 plus dagligen men inte har med 24 alls i sina siffror. I alla fall inte i de som visas utåt...

För övrigt undrar jag vem som blir SVT-sportens nye söndagstyckare om det blir någon. Jonas Karlsson?

Veckans vänner

En av tidernas populäraste tv-serier i USA började sin svenska tack och adjö-säsong i Kanal 5 som väntat. Storpublik, alltså. Det handlar förstås om just Vänner.

Veckans fiender

Bush och Kerry, förstås. Det amerikanska valet på måndag är självklart den kommande veckans tv-händelse. Över nästan hela världen.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons