Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chavez vill förlänga presidenttiden

Annons

Venezuelas president Hugo Chavez uppmanade på onsdagen landets lagstiftare att ändra författningen så att hans tid som statschef kan förlängas och revolutionen gå vidare.

Han föreslog också lagstiftning om högst sex timmars arbetsdag i stället för nuvarande åtta timmar. Bland andra propåer i Chavez socialistiska reformpaket märktes ett slut på centralbankens självstyre, större möjligheter för staten att expropriera egendom och stärkt kontroll för presidenten över landets internationella reserver.

I sitt tal inför parlamentet, nationalförsamlingen, sade Chavez att presidentens mandatperioder bör förlängas med ett år och bli sjuåriga. Chavez själv omvaldes i december till en andra sexårsperiod som statschef. Det mandatet löper ut 2013.

Sedan han kom till makten efter en jordskredsseger i presidentvalet 1998 har Hugo Chavez stadigt stärkt sitt grepp om Venezuela. Hans uttalade vänsterpolitik har ådragit honom hård kritik från oppositionen och USA, som anklagat honom för att utnyttja Venezuelas oljetillgångar till att undergräva demokratin på hemmaplan och i andra delar av Latinamerika.

Eftersom oppositionen bojkottade det val som hölls 2005 håller Chavez-anhängare alla de 167 mandaten i nationalförsamlingen. Presidentens förslag till grundlagsändringar väntas därför bli godkända av parlamentet utan problem. Därefter ska de underställas en folkomröstning.

Chavez försvarade i talet sitt förslag till grundlagsändringar och sade att hans omval ytterst vilar i väljarnas händer.

TT

Mer läsning

Annons