Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chávez: Terroristen Bush

Annons

Venezuelas president Hugo Chávez anser att den amerikanske presidenten George Bush skyddar en internationell terrorist, när han inte vill lämna ut mannen som har dömts för att ha sprängt ett kubanskt plan och dödat 73 människor ombord.

Posada Carriles, en före detta CIA-agent, släpptes för en vecka sedan från ett fängelse i Texas trots att Kuba och Venezuela ville ha honom utlämnad för bombdådet ombord på det kubanska planet 1976. En amerikansk domare har avslagit utlämningskraven med motiveringen att mannen skulle riskera tortyr i båda dessa länder.

Posada Carilles har frigivits mot borgen i väntan på rättegång den 11 maj som ska avgöra om han tagit sig in illegalt USA. I väntan på den bor han hos sin fru i Florida.

Den 79-årige Posada Carilles är född på Kuba men har varit venezuelansk medborgare sedan slutet av 1960-talet. Han har länge motarbetat den kubanska Castroregimen och var inblandad i det misslyckade invasionsförsöket i Grisbukten 1962.

Utöver bomben på det kubanska planet har han anklagats för ett sprängattentat i Havanna 1997 som dödade en italiensk turist och för inblandning i ett mordförsök på den kubanske presidenten Fidel Castro 2000.

TT

Mer läsning

Annons