Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chávez-anhängare demonstrerade

Annons

Hundratusentals anhängare till president Hugo Chávez demonstrerade på lördagen till stöd för den kontroversiella stängningen av en oppositionsvänlig tv-station.

Stängningen har blivit till en internationell skandal.

Anhängare till vänsterpresidenten demonstrerade under slagord som "demokratisera televisionen och radion", dagen efter att studenter överraskat regeringen med stora demonstrationer mot Chávez där de krävde yttrandefrihet.

Stängningen av Venezuelas populäraste tv-station i förra veckan utlöste omfattande protester.

Det fria ordet är hotat i Venezuela menar motståndare till presidenten. Andra sörjer att underhållande såpoperor och shower försvinner när staten stoppar den populära tv-kanalen.

Chávez har hävdat att privatägda RCTV stödde det misslyckade kuppförsöket mot honom 2002. Han har länge legat i fejd med oppositionsvänliga tv-stationer.

Chávez är annars en populär statschef även efter den senaste tidens hårda reformer som innefattat nationaliseringen av gas- och oljeindustrin.

Men den här gången är det inte bara utlänningar som trampas på tårna. Upp emot 30 procent av Venezuelas invånare har tittat på USA-inspirerade RCTV, som startades redan 1953 i landet.

Landets svaga opposition har kallat stängningen för ett brott mot konstitutionen och ytterligare en begränsning av yttrandefriheten. De får internationellt stöd av bland andra EU och USA.

Chávez politiska konkurrenter bär delvis själva skulden till att regeringen numera gör nästan helt som den vill i Venezuela. Bojkotten av det senaste kongressvalet har kraftigt reducerat oppositionens inflytande.

TT

Mer läsning

Annons