Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chaufförer kritiska till väghållningen

Annons

- Och det ska vara en riksväg, den var så hal så att det var omöjligt att kunna åka vidare, säger Bengt Jansson som fick uppleva en kuslig färd då bussen sladdade iväg utför en lång backe innan han till sist lyckades få hejd på det stora ekipaget.

Som tur var hade han inga passagerare i bussen.

Det var i samband med regnvädret i lördags som riksväg 71 från fjällvägen mot Stöten blev glashal, och det fanns inte ett sandkorn på vägen.

- En mötande buss som kom sedan jag stannat fick samma problem. Den tog sig inte uppför backen som jag kanat utför. I stället kom den glidande bakåt innan den stannade i diket. Flera bilar fick också stanna och vänta in sandbilen, säger Bengt Jansson.

Väntan blev lång, Enligt Bengt Jansson tog det 4,5 timmar innan sandbilen till sist uppenbarade sig och gjorde vägen farbar. Då var klockan över sex på kvällen.

- Det var mycket besvärliga förhållanden i hela vårt område under helgen. Men det finns förklaringar till att det tog så lång tid att få fram sand till Stötenvägen, dels var det en av våra sandbilar som åkte av vägen i halkan, det är halt även åt sandbilar, och dels var det en sandbil som gick sönder, säger Lars Ekroth, som är områdeschef för vägentreprenören Peab.

Bussförarna är mycket kritiska till hur väghållningen sköts denna vinter med nya entreprenören Peab. Främst gäller kritiken vägen till skidanläggningen Stöten och vidare mot norska gränsen. Vid flera tillfällen i vinter har Stötenvägen varit mycket hal och besvärlig att ta sig fram på.

- Det verkar som att sandlasset räcker fram till korsningen där Stötenvägen tar av och ibland

några hundra meter till så att man luras att tro att vägen är sandad och ger sig iväg. Sedan är det rena isen med en rygg mitt på vägen, säger de kritiska bussförarna.

Under den senaste tiden har flera bussturer ställts in på grund av halka. Det gäller bland annat skolskjutsar i Lima och linjebussar Sälenområdet.

- Vi har ringt både Vägverket och Peab för att försöka få ut sandbilar på vägarna. Men det har inte gett något resultat så det ska vi sluta med. Nu ställer vi

inte turerna om vägarna är lika halkiga i fortsättningen. Vi kan inte riskera chaufförer, passagerare och medtrafikanter, säger trafikområdeschefen Lars Thunberg vid Busslink i Malung.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons