Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chaufför ett riskyrke

Annons

Få vågar klaga över säkerhetsbristerna av rädsla för att förlora jobbet, tror Lars Bertelsen. Han har valt att berätta om situationen eftersom han inte längre är i tjänst som containerchaufför och hans tidigare arbetsgivare gått i konkurs.

Containerolyckan, som krävde en renhållningsarbetares liv i tisdags, har också gjort starkt intryck på honom. Lars Bertelsen tror inte att olyckan orsakades av den så kallade mänskliga faktorn.

- Vi jobbade ihop för flera år sedan. Han var en mycket ordentlig person. Jag tror att det handlar om en konstruktionsmiss, säger han.

Sedan två år tillbaka är Lars Bertelsen sjukskriven för värk i huvud och nacke. Orsaken är ett arbetsplatstillbud där han fick en container över sig och föll handlöst baklänges in i en betongplatta.

Först efter några dagar, när värken blivit allt starkare, uppsökte Lars Bertelsen läkare. På sjukhuset konstaterades att han fått en kraftig hjärnskakning. Efter flera besök till vårdcentral och neurolog visade det sig att han också fått en allvarlig nackskada.

Liknande tillbud och olyckor skulle inte behöva ske, menar Lars Bertelsen.

Till exempel skulle säkerheten på kommunens sopbilar lätt kunna förbättras med en enkel förlängningssladd.

- Med en kabel skulle man kunna köra maskinen på behörigt avstånd. Det skulle inte behöva kosta mer än ett par tusen kronor per bil, säger han.

I dag äter Lars Bertelsen smärtstillande läkemedel. Läkaren talar om arbetsträning, men Lars Bertelsen tror att hans tid som chaufför är över.

- Det är lätt att gå in i smärtan. Ibland glömmer man vilken otrolig tur man har haft. Några centimeter till och jag hade kunnat vara död, säger han.

Han vill påtala hur riskfyllt chaufförsjobbet är. Arbetet är drömmen för många unga killar som inte har en aning om riskerna. Personer som redan arbetar inom branschen är mer eller mindre införstådda med dem; många har varit utsatta för tillbud på jobbet.

- Jag är ängslig för de unga killarna. Det ska tydligen till en allvarlig olycka som i tisdags för att någonting ska hända, säger Lars Bertelsen.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons