Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chartersatsningen floppade

Annons

I dag torsdag lyfter det sista planet från Arvidsjaurs flygplats. Men det mellanlandar inte i Borlänge som tidigare, utan går direkt till London.

Planet är fullbokat.

Sedan är det stopp. Den brittiska arrangören har beslutat att ställa in alla avgångar. Enligt Ralf Lundberg, Arvidsjaurs flygplatschef, har intresset varit stort från svensk sida att åka till London på semester och avkoppling.

Problemet har varit att få britter att åka till Sverige:

- Researrangören har i princip inte sålt någonting, säger Ralf Lundberg besviket.

- Varför kan man bara spekulera i. Vi har haft otur och hamnat hos fel arrangör. Det är klart att man kan känna besvikelse. Man går in i ett samarbete och tror att motparten ska uppfylla förväntningarna.

Försäljningen i England har alltså varit för dålig. Londonflyget invigdes i december, och har varit ett samarbete mellan flygplatserna i Arvidsjaur och Borlänge. Med huvudsyfte att få hit britter och som bonus skulle norrlänningar och dalfolk kunna ta charterflyg till London.

Ralf Lundberg säger att Arvidsjaur kunnat räkna in 250 britter på de turer som körts, Dalarna ett 80-tal resenärer.

Då ska man veta att miljoner satsats på marknadsföring i England. Dala Airport har enligt uppgift satsat 1,5 miljoner kronor på den delen.

Det är dock inte säkert att det är slut med charter till London för all framtid.

Ralf Lundberg säger att det finns andra tänkbara intressenter att samarbeta med. Men i dagsläget är ingenting klart i den delen. Han tror att förutsättningarna är goda att få britter till Lappland. Det kan vara svårare i Dalarna, menar han.

- Det ligger lite för nära Västerås.

Dock ska det jobbas vidare med ambitionen att få igång chartertrafik igen.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons