Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charmiga Dan Andersson- tolkningar tog publiken med storm

Annons

Maria Norgren och Mats Himmelstrand har tidigare figurerat under Dan Andersson veckan. Men aldrig så tydligt som detta år.

Med ett livligt tempo, snabba växlingar och en scennärvaro som det strålade om, gick de hem hos publiken i Nyhammars Folkets hus som glass gör hos småbarn en het sommardag.

Liksom tidigare år hade Mats komponerat musiken.

- Han började spontant för ett tiotal år sedan, berättade Maria.

Mats och Maria jobbade vid den tiden tillsammans i Helsinborg. Maria hade lämnat några Dan Andersson böcker på ett bord av en slump, och Mats började läsa i dem.

- Jag var så fascinerad av de klara och härliga texterna att jag började skriva musik till dem, sade Mats.

Efter en tid upptäckte Maria det, och kom med idén att de skulle turnera.

- Det som är intressant är att han inte hade hört några av de traditionella tolkningarna innan han skrev sin musik, sade hon.

Och de stycken som presenterades i går var onekligen fräscha och härliga. I de flesta av dem kompade Mats på gitarr, medan Maria reciterade Dans dikter.

Hennes inlevelse var så stor att publiken fick en fin inblick i hur Dan Andersson kan ha känt sig när han skrev dikterna.

Mest till sin rätt kom hon på de ställen där hon uttrycket ilska eller förtret, såsom i "Hos den äldste förläggaren".

- Dan skrev den här texten när den enda betalning han fick, vid utgivningen av en diktsamling, var 15 gratisexemplar, berättade Maria.

- Vi får väl anta att den är tillägnad Carl-Otto Bonnier, som vid den tidpunkten hade en förmögenhet på 90 miljoner.

Det var en stark dikt, innehållande en hel del hårda ord, och Maria levde sig in som aldrig förr.

Också årets nya tillskott, Caroline Rendahl, skötte sig bra. Hon är kanske mest känd som Klara i TV4-såpan Nya Tider. I går spelade hon klarinett och sjöng.

- Jag har aldrig gjort någonting liknande, berättade hon.

- Jag började spela klarinett för ett par år sedan, eftersom jag ville uppträda med någonting på de föreställningar vi hade på scenskolan.

- När sedan Dalateatern frågade Mats och Maria om de ville åka runt med det här programmet erbjöd de mig att följa med.

- Jag tackade "ja" direkt, utan att veta vad jag hade gett mig in på.

Efter det fick hon 14 dagar på sig att öva, innan turnén började den 9 april.

- Men det gick bra, och det har varit extremt roligt, berättade hon.

- Fast läskigt. När jag står här på scenen är jag mig själv. På teaterscenen spelar jag någon annan. Den skillnaden är milsvid.

Att fokus också låg på de mindre söndernötta styckena, såsom "Hemlös", "Gillet på vinden", "Till smärtan" och "Karis Janken", gjorde det hela ännu intressantare.

Kanske var det just kontrasten mellan de tre musikerna som lyfte föreställningen. Mats med sitt flinka gitarrspelande och sin hesa Stockholmska. Maria med sina lugna toner på klarinetten och sin klara röst. Och till sist Maria med starka lungor och ett brett Dalmål.

Härligt, helt enkelt. Gårdagens föreställning var den sista i turnén. Låt oss bara hoppas att det blir en fortsättning nästa år.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons