Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charlie tatuerar aldrig någon under 16 år

Annons

Jag trodde att tatuerare var stora farliga mc- typer, med stentuff attityd, och helkroppstatuering. Fördomar har vi väl alla, eller hur?

När jag träffade Charlie drog jag en lättnadens suck. Han såg inte på något vis farlig ut, och var dessutom trevlig.

Charlie är 28 år och har drivit studion i Borlänge i fem år, innan dess tatuerade han en del hemma. Totalt har han gjort över 6 000 tatueringar.

Finns det regler för vad man får tatuera, och var?

- Jag tatuerar allt utom nazistsymboler. Det finns inga regler, utan det är upp till varje tatuerare. Det händer ganska sällan att jag tatuerar händer och fötter, men om en person redan har en massa tatueringar tycker jag att det är okej.

Enligt Charlie händer det ofta att människor ringer och frågar vad en tatuering kostar. Han skrattar lite åt detta, och säger att priset varierar mellan 300 kronor och oändligheten. Samma princip gäller för den tid det tar att bli tatuerad. De enklaste tatueringarna tar ungefär en halvtimme. Den största tatueringen som Charlie gjort hittills tog hela tretton timmar.

Jag har hört att man inte kan ryggmärgsbedövas, som exempelvis vid en förlossning, om man tatuerar sig i svanken. Är det sant?

- Jag tror inte på att det är omöjligt. Det kan kanske vara svårare att se var man ska sätta bedövningen förstås.

Kan man få bedövning som minskar smärtan vid tatueringstillfället?

- Man kan använda Emlasalva, den är verksam i tio till femton minuter. Själv tycker jag att det är helt onödigt. När bedövningen släpper är man mitt uppe i tatueringen och då gör det ju ont ändå. Dessutom är smärtan en del av grejen. Det ska göra lite ont. Tål man inte smärta bör man inte ha en tatuering.

I Sverige ska man vara 18 år eller ha föräldrarnas tillstånd för att få göra en tatuering. Charlie säger att han sällan gör tatueringar på någon under 18, och aldrig på någon under 16 år.

- Jag vill vara säker på att personen är färdigväxt. Jag tatuerade mig första gången när jag var tolv. Den tatueringen växte sedan i samma takt som jag, nu är den rejält suddig.

Dagen då man ska tatuera sig är det viktigt att vara utvilad, och att ha ätit ordentligt. Då klarar man smärtan bättre. Man får räkna med att även en bra tatuering åldras och med tiden blir lite mattare i färgen. Efter några år kan det vara dags att fylla i den på nytt.

Hur vet man om en tatuerare är duktig och seriös?

- Det bästa sättet att hitta en bra tatuerare är att höra sig för bland andra som tatuerat sig. De flesta tatuerare har foton av tatueringar de gjort, be att få titta på dem! Finns det inga foton så kan det betyda att tatueraren inte har så lång erfarenhet. När man väl är hos tatueraren är det jätteviktigt att kolla hygienen. Vissa slarvar till exempel med att byta nålar mellan kunderna.

Är det sant att färgerna är cancerframkallande? Jag har hört att rött ska vara särskilt farligt.

- Nej, det är inte sant. Färgerna har blivit mycket bättre genom åren. Förr användes så kallad PDP-färg, som visade sig vara cancerframkallande. Nu använder nästan alla tatuerare en säkrare typ av färg, som är kvalitetssäkrad enligt ISO 9001.

Vet du vad färgerna innehåller?

- I princip, det finns en innehållsförteckning på varje flaska.

ELIN STAFFAS

Mer läsning

Annons