Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chanels mode viktigare än kvinnlig rösträtt

Annons

Med tiden har det utvecklats betydligt fler material att tillverka kläder av vilket har gett en större variation. Kläderna ger också information om vilket yrke och livsstil, och ofta vilken samhällsstatus man har.

För knappt tvåtusen år sedan gick folk i varma länder mest omkring i svala tygskynken, medan nordiskt folk, som levde i kallare klimat, hade fler och tjockare kläder. Till exempel tunikor, kappor, skjortor och långbyxor. Kläderna var gjorda av ull, skinn och linne. Ibland hade man också pälsstycken, fastsatta med spännen.

Från 1300-talet till mitten av 1500-talet var modet dyrbart och elegant. Herrarna hade tröjor uppstoppade med tagel eller lump, så kallade gåsbröst, och kråsskjortor. Kvinnorna hade klänningar som framhävde bysten, samt stora smycken. Det var också vanligt med breda skor, och snart förbjöds skor bredare än 15 cm.

Senare delen av 1500-talet karaktäriseras av det skrytsamma och obekväma modet. Kvinnor hade hjulformade underkjolar, uppstagade med valfiskben eller järnstänger, och kjolarna fick ett mycket stort omfång. Detta skrytsamma mode gav sedan vika för en mer naturlig linje under 1600-talet. Det var också ett kopiöst bruk av band, volanger, plymer och lockar.

I slutet av 1600-talet kom perukerna i bruk bland herrarna. Societeten pudrade sina peruker, och använde mycket smink i ansiktet, plus de välkända moucherna. Det ansågs ohälsosamt att tvätta sig. Efter franska revolutionen blev modet lättare, i alla fall för ett tag.

Symaskinen uppfanns i slutet av 1800-talet och det blev enklare och billigare att tillverka kläder. I början av 1900-talet kom s-formen, korsetter tvingade bysten fram och höfterna bak och gav en vriden kroppsform. De stela korsetterna skadade ofta de inre organen och ibland bröt de revbenen på kvinnorna. Det var även svårt att sitta med en korsett på sig.

Befrielsen från korsetterna kom med Coco Chanels raka mode efter första världskriget och det har ansetts varit mer betydelsefullt för kvinnorna än att de fick rösträtt.

Under andra världskriget var det ont om material och kläderna blev enkla och slitstarka, kvinnorna var som vanligt oftast klädda i klänningar.

Under 60- och 70-talen ändrades modet hela tiden och allt var möjligt. Man gick klädd i utsvänga byxor, lät håret växa, hade platåskor, sönderklippta jeans, babydollklänningar...

80-talet är känt som "det smaklösa decenniet". Det var benvärmare, lustiga färgkomibationer, mycket och färgglatt smink. Som sagt, modet har ju minst sagt ändrats genom tiderna. Jag undrar vad modeskaparna kommer att hitta på i framtiden...

DISA KOHLSTRÖM

Mer läsning

Annons