Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Champagnefrukost på konditoriet

Annons

- Men det har varit roligt. Om det inte känts positivt hade vi väl inte hållit på så länge, säger Siw Lodenfors, 60.

Siw och maken Henry Lodenfors, 62, har ägnat stora delar av arbetsdagarna åt degar - men "degat" på jobbet har de då rakt inte.

- Han har gått upp vid ett-två på nätterna för att sätta deg och baka allting, säger Siw Lodenfors när vi på fredagsmorgonen står och pratar inne i den varma bageridelen.

Det luktar precis så underbart som man föreställer sig att det luktar på alla konditorier. Men faktum är att allt fler konditorier köper in varorna utifrån och bakar väldigt lite själva.

På Citykonditoriet har Lodenfors satsat på det hembakade allt sedan de tog över inrättningen den 1 januari 1984. Och så kommer det att fortsätta, framhåller de nya ägarna, Grängesparet Eva-Marie Bruset, 36, och Jack Eriksson, 34, som formellt tar över från i dag, lördag.

- Vi kommer att turas om att gå upp tidigt om morgnarna för att baka. Vi har fem barn så det blir mycket pusslande med tider för att klara det. Men med lite vilja så går allt, säger det nya ägarparet.

De har pryat på Citykonditoriet under cirka tre månader för att lära sig rutinerna och hur alla maskiner och ugnar fungerar. Arbetstiderna skulle avskräcka många, men inte Eva-Marie och Jack.

- För mig har detta alltid varit en barndomsdröm. Och det vore ju synd för bygden om konditoriet försvann, säger Jack Eriksson.

Från konditoridelen, som för tankarna till 60-talet, tränger det ut glada och spontana skratt och "minns du?".

Klockan åtta på morgonen samlades närmare tiotalet tidigare anställda, affärsgrannar och bekanta för att uppvakta den avgående konditoriduon. Champagneflaskor korkades upp och innehållet serverades i kaffekoppar och paret Lodenfors var till en början nästan stumma av förvåning.

- Här, sade tidigare blomsterhandlaren Lena Hjalmarsson, här får ni solglasögon som ni kan behöva nu när ni kan vara ute i solen...

- Ja, nu kan man kanske börja bli lite social, säger Henry Lodenfors till NLT lite senare. Jag har ju brukat gå och lägga mig vid sju-åttatiden på kvällarna för att orka upp.

- Åh nej, skjuter Siw in. Han har tittat på Aktuellt klockan sex och sedan har han sagt godnatt.

Så har schemat sett ut sex dagar i veckan, månad efter månad, år efter år. Henry har varit uppe mitt i nätterna och bakat hundratals och ibland tusentals bakverk för att sedan ofta ha blivit kvar på konditoriet till framåt kvällningen medan Siw skött kundrelationerna hela dagarna.

Kommer det att klara av att sysselsätta sig när de nu plötsligt träder in i skaran av "daglediga"?

- Jag ska ägna mig åt fiske, jakt och bridge. Och så ska jag cykla Väsman runt. Cykling är bra för pumpen, säger Henry.

- Jag brukar skämta och säga att jag ligger tio år efter med det som borde ha gjorts hemma. Det ska bli skönt att få rå sig själv, säger Siw.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons