Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chalmers utvecklar forskarbyn i Ludvika

Annons

– Chalmers kommer att medverka till att utveckla High Voltage Valley. Sundgren och professor Stanislaw Gubanski kommer att bli vetenskapliga ledare fram till utgången av 2007. Avtalet innebär också att det kommer att sättas upp en Chalmersskylt på fasaden i Kasttjärnsparken.
Den första september blir det stor invigningsfest. Det är klart att landshövding Ingrid Dahlberg kommer liksom fyra professorer från Chalmers. Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin är muntligt inbjuden och får den formella inbjudan efter midsommar.
– Nu håller vi tillsammans med Chalmers på att studera om vi kan få ett internationellt mastersprogram till Ludvika. Det innebär att man kommer att kunna få en internationell magisterutbildning i Ludvika. Något sådant finns inte i våra trakter, säger Knutsson.
– Ett annat spår är att vi nu arbetar med att få ytterligare en eller två professorer till High Voltage Valley, avslöjar Björn Knutsson.
Tanken i detta är att knyta samman forskningen i High Voltage Valley också med Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm och Ångströmslaboratoriet i Uppsala.
– När vi har Uppsala och KTH med är vi kompletta. Att detta inte är klart än beror mest på att jag inte hinner med allt som man skulle vilja göra när vi är inne i en så snabb uppbyggnadsfas.
Björn Knutsson förklarar att man nu snart har en ansökan om stöd som ska lämnas till regeringen.
Som tidningen tidigare berättat beräknar forskarbyn att den kommer att gå runt med ett årligt regeringsstöd på nio miljoner kronor under den första tioåriga uppbyggnadsfasen.
Detta ska bygga upp en forskningsinfrastruktur i huvudsak bestående av akademisk grundbemanning i form av professorer/docenter, laboratorieresurser, utrustade kontorslokaler och administration.
Forskningen inom High Voltage Valley ska bedrivas inom fyra huvudområden: tillförlitliga elnät, högspänningskomponenter, systemteknik för högspänd likström och samverkan mellan nät och processer för energiomvandling.
Samarkand 2015 beräknar att forskarbyn 2006 kan ha ett 20-tal personer i arbete. Fullt utbyggd är målsättningen att ha ett 40-tal forskare och lika många doktorander verksamma.
Själva forsknjngsprojekten är tänkta att finansieras av ABB, Svenska Kraftnät, Stri och andra som inser möjligheterna.
Utöver att säkerställa att ABB i Ludvika blir kvar på åtminstone dagens volym så bedömer projektledningen att det finnas förutsättningar för etablering av åtminstone ett 50-tal nya arbetstillfällen och ett tio-tal nya företag.
– Forskning på högsta internationella nivå där industri och akademin gemensamt skapar innovationer är en central framgångsfaktor i en hårdnande internationell konkurrens. High Voltage Valley utgör en unik möjlighet att säkra Sveriges ledande position inom området elektrisk kraftöverföring. Därför vi ser fram emot regeringens ställningstagande, säger Björn Knutsson.
High Voltage Valley är brett ute med fiskehåven och har också sökt pengar hos Nutek, länsarbetsnämnden, Mitt-Dalarna, Sparbanksstiftelsen och hos länsstyrelsen i Falun.
I ansökan om 250 000 i stöd hos länsstyrelsen så säger man att dessa pengar ska användas för att marknadsföra forskarbyn i det svenska näringslivet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons