Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrum kan få fler butiker

Annons

Bakom EI-Nordisk Retail står ett danskt investeringsfondbolag, börsnorterat i Köpenhamn. En ansökan om plantillstånd inkom till byggnadskontoret i Mora i början av veckan.

Jörgen Lindström,är vd för Ejendoms Invest, som administrerar 44 bolag. De 44 bolagen äger 70 fastigheter i Sverige, varav det danska fondbolaget står bakom fyra fastigheter i Sverige, bland dem affärtsfastigheten Kronan i Mora.

- Sedan vi tog Kronan i Mora har vi noterat att det finns en efterfrågan på flera affärslokaler i centrala Mora. Vi har haft ett inledande möte med företrädare för Mora kommun och mött ett positivt intresse, säger Jörgen Lindström.

Han uppger att de kontakterna lett till att en ansökan om plantillstånd skickats till kommunen.

- Sedan återstår att se hur en utbyggnad går att lösa fysikt. Det hela får ske i en dialog där vi även tar hänsyn till hur stort det kommersiella intresset är efter lokaler framöver, fortsätter Jörgen Lindström.

Önskemålet i ansökan är att utöka affärsytorna i centrum och därmed utöka bygrätten på fastigheten.

Enligt kommunens stadsarkitekt, Konny Kolping, lär ansökan leda till en översyn av plantillståndet för hela det berörda kvarteret i centrum.

- En utökad handel i centrala Mora genom en privat investering i centrum är intressant, säger Konny Kolping.

Det finns flera olika alternativ till hur en utbyggnad kan bli verklighet. Det kan ske på höjden eller bredden.

Tänkbara alternativ är att bebygga parkeringsplatsen mellan Kronan och Moragatan eller till exempel bygga på fastigheten med flera våningsplan. Parkeringsfrågan kan antingen lösas med parkering under jord eller på ett utbyggt tak. Utbyggnad av affärslokaler kan även gå att kombinera med nya bostäder, vilket genomfördes på en del av Kyrkogatan i centrala Mora för några år sedan.

Fastigheterna som omger Kronan ägs av fastighetesbolagen Diös och Skogslunds.

Ärendet hamnar efter beredning närmast i byggnadsnämnden för planprövning och därefter i kommunstyrelsen

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons