Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centralkök klart i vinter

Annons

-Vi räknar fortfarande med att bygget börjar i maj men vi tror inte att det blir klart förrän till den 1 december.

Det säger Ingrid Forssell, förvaltare hos fastighetsägaren Landstingsfastigheter i Dalarna AB.

En orsak till att bygget drar ut på tiden är att det inte längre enbart är fråga om byggande av ett centralkök, eller centralt mottagningskök som landstinget benämner det. Landstingsfastigheter ska, enligt kommunens önskemål, även göra vissa arbeten i de befintliga mottagningsköken.

-Det handlar om att förbättra arbetsmiljön genom att sätta in bättre arbetsbänkar. Vi ska även anpassa diskmaskiner och förvaring till bra nivåer för att förebygga belastningsskador, upplyser Forssell.

Landstingsfastigheter har fått in ett antal anbud som i dagarna utvärderas. Inom två veckor kommer det att bestämmas vilket företag som får göra jobben. Tidigare har det sagts att enbart ombyggnaden av ett personalrum på bottenvåningen till centralkök kommer att kosta närmare 2,5 miljoner kronor.

-Det blir ett ändamålsenligt centralkök med hiss i direkt anslutning till lokalerna. Centralköket får ytor på cirka 80 kvadratmeter, konstaterar Forssell.

Anledningen till att det byggs ett centralkök är att kommunens livsmedelsinspektör Thommy Falk hösten 2002 riktade skarp kritik mot livsmedelshanteringen i mottagningsköken.

Bland annat pekades på hygieniska brister där personalen i ena stunden hjälper de boende vid toalettbesök för att i nästa stund arbeta i köket.

När nyordningen träder i kraft i höst kommer det i köket att arbeta personal som bara har den arbetsuppgiften.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons