Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Central köpgata ska få nytt utseende

Annons

Förändringen av Åsgatan är tänkt framhäva det bästa i Hedemoras stadskärna; mångfalden av butiker. Men även bänkar och träd ska kanta gatan och de knepiga parkeringsplatserna, där bilisterna tvingas backa ut för att komma iväg ska bort.

På Konsums parkering byggs en galleria och ett parkeringshus. Det är några av förslagen till förändring av Åsgatan.

- Nu finns det ett konkret förslag som folk kan reagera på, säger stadsarkitekt Micael Bergman, som hoppas att man genom att ställa ut en modell i Södra Dalarnas sparbanken, som visar hur förslaget till en ny Åsgatan ser ut, ska få fart på debatten.

I arbetet, som bedrivits som en studiecirkel, har förutom Micael Bergman, Köpmannaföreningen även bland andra barn på Gussarvsskolan ingått.

Den senare gruppens önskemål blir svåra att tillmötesgå, eftersom eleverna vill ha en inlinesbana på Åsgatan. Allmänheten har också inkommit med åsikter. En person som tillhör denna kategori är Peter Caris.

- Kommunledningen måste se detta som en investering ur den kris Hedemora befinner sig i. Annars dör vi ut, säger han.

Den springande punkten är finansieringen och varken Micael Bergman eller Karl-Erik Pettersson kan förneka att det kommer kosta åtskilliga miljoner att bygga om Åsgatan.

- Men Alliansen vill att det ska komma en förändring till stånd, säger Karl-Erik Pettersson, mp, ordförande i miljö- och byggnämnden.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons