Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Central förhandling slutade i oenighet

Annons

Jonas Eriksson Bergdahl, löne- och förhandlingschef för ABB Sverige.

- Vi kom till förhandlingsbordet och tog i hand. Vi tog också i hand lär vi lämnade förhandlingen i oenighet.

- Vi lade ett lönebud i den lokala löneförhandlingen i Ludvika där vi och klubben var överens om de tre grundkriterierna som finns i avtalet, om löneprocessen, lönevärdering och om fördelningen. Därmed var vi överens kom det centrala löneavtalets principer. Det vi inte kunde enas om lokalt och inte heller kunde nu trots hjälp av de centrala parterna var hur mycket pengar som skulle in i systemet, säger Jonas Eriksson Bergdahl som inte vill svara på frågan om ABB hade några extrapengar med till förhandlingen eftersom ABB har en policy att inte tala om pengar i pressen.

Metallklubben hade hoppas att de centrala parterna skulle komma överens om en högre lön. Metallklubben ansåg i de lokala förhandlingarna att de i genomsnitt borde ha 1062 kronor i påslag, inte de erbjudna 592 för att man ska börja komma tillrätta med lönebildningen på ABB.

Metallklubben anser att de i åratal fått stå tillbaka i förhållande till tjänstemaännen men speciellt i förhållande till ABBs toppchefer.

IF Metalls ombudsman Olle Långberg avböjer att kommentera förhandlingen innan man haft en gruppordförandeträff som genomförs nu på fredagsmorgonen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons