Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Central förhandling om deltidsbrandkår

Annons

Förslaget om nedläggning är utarbetat i politisk enighet för att räddningsnämnden ska klara av att spara 1,5 miljoner på driften. På kuppen slipper kommunen investera sex miljoner i en ny brandstation i Grängesberg.

- Det blev en snabb förhandling där Kommunal valde att begära central förhandling, konstaterar räddningschefen Hans-Åke Wickberg.

Stefan Söderlund som är fackligt ombud säger att han för dagen inte kan säga när det blir en central förhandling men att det måste avgöras inom ett par veckor.

- Vi är inte överens, vi anställda vill inte se en nedläggning i Grängesberg. Vi har till arbetsgivaren överlämnat över en lista på alternativa besparingsförslag, bland annat så har man på olika platser i Sverige börjat med differentierade styrkor och det tycker vi att vi borde studera, säger Söderlund.

Enligt personalen så innebär en nedläggning av brandkåren i Grängesberg att det dröjer längre tid innan det finns personal från räddningstjänsten på plats i Grängesberg.

- Visst går det att lägga ned i Grängesberg men ingen ska påstå något annat än att det kommer att ta längre tid innan vi kan sätta in insatser om vi lägger ned i Grängesberg, säger Söderlund.

- Allt som läggs ned är negativt, Ludvika kallar sig en trygg och säker kommun. Men i framtiden kan man inte säga det om hela kommunen, säger Söderlund

Därtill är det en symbolfråga för Grängesberg som samhälle att kommunen lever upp till de löften kommunalrådet Roger Stål (s) gick ut med i höstas.

Då lovade Stål att brandkåren i Grängesberg skulle bli kvar och deltidskåren i Ludvika skulle offras.

2005 skulle det också byggas en ny brandstation nära Spendrups för bryggeriets trygghet. I detta löfte fanns också ett förslag om att räddningstjänsten i Smedjebacken skulle bli backup för Ludvika

NLT har sökt kommunalrådet för att höra om han är beredd att slåss i de kommande budgetmanglingarna för Grängesberg.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons