Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern vill satsa på el och fiske

Annons

Centern gick emot majoriteten när kommunstyrelsen behandlade frågan om vad som ska ske med Stackmoradammen.

Majoriteten vill ha den riven, utan att bli ersatt av någon ny damm.

Vi tycker att vi ska sluta plottra och ta ett helhetsgrepp om Oreälven, som kan tillmötesgå både kraftverks- och sportfiskeföreträdare, säger Ronnie Lovén.

Han, likom de övriga i centergruppen, menar att Stackmoradammen inte kan ses som en enskildhet.

Att riva Stackmoradammen räddar ingen storväxt öringstam. Risken är däremot uppenbar för att förutsättningarna för sportfiske försämras, eftersom det bara blir en "bäck" kvar uppströms Heden, säger Ronnie Lovén.

- Visserligen öppnar en rivning för att fisken kan vandra mellan Unnån, Oreälven och Emån, men det är fortfarande stängt från de stora sjöarna både uppströms och nedströms.

Han vill istället ha möjligheterna kartlagda för att öppna för fisk att vandra förbi kraftverken i Hansjö, Unnån och Skattungbyn.

- Då kan man också tillåta att ett nybyggt kraftverk med vand-ringsmöjligheter ersätter Stackmoradammen och därmed säkra vattenföringen uppströms, vilket har stor betydele för boende och företagare längs älven.

Ronnie Lovén är medveten om att det finns problem med att få fisk att vandra förbi kraftverk. Den är svår att locka uppströms och riskerar att bli fiskfärs på nedvägen. Ändå menar han att en sådan totallösning är den enda vettiga på längre sikt.

Vi behöver fisk och vi behöver elström. Kan man fixa både och, så tycker jag att vi ska satsa på det, anser Ronnie Lovén.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons