Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern vill överlåta till kommunen att beskatta fritidshus

Annons

Kommunerna bör få ta över beskattningsrätten för fritidshus. Skatten hamnar i dag hos staten. Förslaget har varit aktuellt i omgångar. Nu är det centerpartisterna Pär Kindlund och Erik Andersson i Malung som tar upp frågan i en motion till centerns förbundsstämma. De vill att partiet ska arbeta aktivt för att kommunerna ska få del av fritidshusskatten.

- Det finns i dag en schabloniserad bild av Sverige där landsbygden är bidragsberoende och tillväxten sker i de större städerna. Med dagens skattesystem blir påståendet sant och dagordningen sätts därefter. Men bilden speglar inte hela sanningen, beroende på att skattelagstiftningen inte tar hänsyn till landets mångfald av näringar, skriver motionärerna.

- Turismen är en av landets största industrinäringar. I landets fjäll- och kustbygder görs i dagsläget miljardinvesteringar, det sker stor tillväxt av fritidshus och byggbranschen blomstrar i dessa områden.

- Ett problem är att kommunerna får kosta på utbyggnad av vatten och avlopp, medan staten tar hand om fastighetsskatten. Tillväxten som sker tillfaller riksdag och regering, som sedan måste ge allmosor till de fattiga kommunerna.

- Om fritidshus beskattas lokalt i den kommun där huset står skulle tillväxten hamna där den produceras. Många kommuner skulle få en mer positiv utveckling och det måste vara bra för hela landet, menar de båda centerpartisterna och hoppas få gehör hos partiet i första hand.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons