Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern vill ha nytt kommunalråd

Annons

I centerpartiets provval ville 52 medlemmar ha Dan Westerberg på första plats. Bara 17 medlemmar av 123 deltagare i provvalet gav nuvarande kommunalrådet Carl-Erik Nyström sitt förtroende. Med en så markant skillnad lär valberedningen ha svårt att frångå provvalsresultatet när nomineringarna ska göras.

Och Westerberg ställer upp.

- Det är trevligt att ha fått ett så tydligt förtroende från medlemmarna, säger han.

Att bli kommunalråd vid en borgerlig valseger kan han mycket väl tänka sig, men inte på halvtid som Nyström är idag.

- Det är i praktiken ett heltidsjobb och jag anser att två kommunalråd på heltid är en bättre lösning, säger han.

Tredjeplatsen på provvalslistan tog Agneta Ängsås som därmed fortsätter sin kometkarriär. Hon kom in i politiken vid förra valet. Då stod hon på fjärde plats på landstingslistan men kryssades upp till första plats.

I det här provvalet hamnade hon klart på första plats på landstingslistan där hela 61 medlemmar ville ha henne. Hon har också hamnat på elfte plats på riksdagslistan.

- Jag är glad och smickrad över det förtroende medlemmarna har för mig, säger hon.

Agneta är idag landstingspolitiker. Kutymen flera partiet har, och däribland centern, är att kandidaterna inte får stå på både landstings- och kommunlista.

Hur kommer du att göra Agneta?

- Oh, det här är svårt. Jag är verkligen kluven och har inte bestämt mig ännu.

Men lockad av kommunpolitiken är hon. Hon har sett att samarbetet mellan landstinget och kommunen inte fungerar så bra som hon skulle önska.

- Ett sådant samarbete är viktigt och jag har funderat på att sätta mig på andra sidan för att försöka få tillstånd ett bättre samarbete, säger hon.

Några andra intressanta saker på listan värda att notera är att Kerstin Svärd gör come back efter att ha varit borta denna mandatperiod.

Mats Dahlström, tidigare direktör för hushållningssällskapet gör debut i kommunpolitiken. Det gör också listans yngsta kandidat, 18-åriga Karin Johansson. Hon är för övrigt dotter till riksdagsmannen Kenneth Johansson som inte kandiderar för en plats i fullmäktige denna gång.

Noteras kan också att den politiska vilden, före detta miljöpartisten Gunilla Tagesdotter-Barkar, nu blivit centerpartist. Hon finns dock inte med på kommunlistan men väl på tolfte plats på landstingslistan.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons