Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern sviker barnen med homoadoptioner

Annons

När ett förslag läggs av regeringen skickas det ut på remiss. Instanser som är experter på ett område får säga sitt. Det är ju inte stor mening med ett remissförfarande om sedan riksdagen struntar i svaren. Det här förslaget har också skickats ut på remiss. Vad sa remissinstanserna? Nej sa: Riksförbundet Barnens Rätt i Samhället (BRIS), Rädda Barnen, Barnombudsmannen, Barnen Framför Allt - Adoptioner, Adopterade koreaners förening, Forum för adopterade, Adoptionscentrum, Familjeföreningen för internationell adoption, Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor, Socialstyrelsen, Sveriges Psykologförbund, Svenska kyrkan, Svenska läkaresällskapet, Kammarrätten i Göteborg, och så vidare. Det är tunga remissinstitut.

Dessa institutioner har inte sagt nej för att de lider av homofobi. De har tänkt noga igenom vad som är förenligt med principen om barnens bästa.

Några har sagt ja också: Folkhälsoinstitutet, Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO), Statens medicinsk-etiska råd, Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU), Föreningen Homosexuella Läkare, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL), Riksförbundet Ekumeniska grupperna för kristna homo- och bisexuella.

Jag gör mig inte partisk om jag säger att det finns skillnad på tyngd mellan dem som sagt ja och dem som sagt nej. Om någon diskrimineras i den här frågan så är det barnen, eftersom det är barnet som ska ställas i centrum. Vi vet alla att barnet från början har en mamma och en pappa, och vi är angelägna om att man ska försöka efterlikna den situationen så mycket som möjligt vid en adoption. Barn behöver identifiera sig med både en kvinna och en man under olika perioder.

En opinionsundersökning gjord av Göteborgs universitets statsvetenskapliga institution visar att 26 procent av kvinnorna och 17 procent av männen välkomnar den nya lagen. Tala om avsaknad av folkligt stöd, Kenneth Johansson!

Barnen är det viktigaste vi har och alla politiska beslut ska ses ur barnens synvinkel. Varför vill inte centern och Kenneth Johansson stå upp för adoptionsbarnens rätt till en mamma och en pappa? Varför tog ni inte till er adoptionsorganisationernas varningar och medborgarnas tvivel, utan valde att driva igenom en för barnen dålig och uselt förankrad lag?

BIRGITTA SACRÉDEUS

Mer läsning

Annons