Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern ser ett framtidslän i Dalarna

Annons

Men han är inte överens med moderaterna som vill minska på politikerna.

- Vi vill föra en decentraliseringspolitik på lika villkor. Om landsbygden ska stärkas måste besluten ner till kommunerna och föreningslivet. Tar vi då bort fler politiker,, som moderaterna populistiskt vill, försvinner makten till storstäderna, sade Johansson.

Med parollen "I nya spår för framtida segrar " samtalade Vasaloppets general Rolf Hammar med sportradions Jocke Lundin. Leksands förre kommunalråd Bertil Daniels deltog också. Diskussionen kretsade kring den lokala kraften i länet som centern vill stärka. Centern utmanar nu regeringen till följande:

Småföretagarsatsningar och landsbygdsutveckling.

Utbyggda vägar, järnvägar och Internet.

Rättvis skatteutjämning som tryggar viktiga välfärdstjänster.

Utbildnings- och kultursatsningar.

Bättre folkhälsa och mer förebyggande insatser.

Starkt jord- och skogsbruk för bra livsmedel, jobb och öppet landskap.

Poliser i alla kommunen dygnet runt.

Garanterad statlig grundservice.

Bra uppväxtmiljöer för barn och ungdomar.

Hur ska detta finansieras?

- Det handlar om skatteutjämning och att omfördela pengarna till självbestämmande. Om folk har jobb kan vi till exempel minska på bidragen. För vi vill att alla ska vara med i samhällsbygget, säger Kenneth Johansson.

Hur ska centern göra för att behålla ungdomarna i länet?

- Framför allt med jobb. Men också satsa på högre utbildning. Jag vet att miljön i Dalarna tilltalar många ungdomar. Det är inte fel att ge sig ut i världen. Och när de vill hem, ska de inte behöva ångra det.

Hur tänker ni i rovdjursfrågan?

- För det första ska Naturskyddsföreningen inte bestämma över oss om detta. Det ska länsstyrelsen och kommunerna göra. När vargstammen i Skandinavien är uppe i 200 djur, och där är vi snart, ska vi få jaga dem.

Hur ser Dalarna ut om femtio år?

- Jag tror att det ser bra ut. Entreprenöradandan är fortfarande stark med flera nya företag. Naturen lockar turister att komma hit. Och fler av dem bosätter sig här. Dalarna är ett framtidslän.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons