Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern kan inte bestämma!

Annons

Men om regionalpolitiken och villkoren för en fortsatt levande landsbygd verkligen blir någon av huvudpunkterna i höstens valdebatt är mera osäkert. Socialdemokraternas politik har under många år lett till en allvarlig utarmning av landsbygden.

I dag finns inga tecken på att det är levnadsvillkoren i de röstfattiga delarna av landet som kommer att uppta något större intresse hos socialdemokraternas valstrateger. Den synen på valrörelsens innehåll delas säkert också av ett och annat borgerligt parti. I varje fall är det troligt att moderaterna gör samma taktiska bedömning som socialdemokraterna. De stora partierna kommer också att sätta agendan, vilket innebär att centern får försöka driva sina frågor på regional och lokal nivå.

Sådana är politikens villkor för ett parti som centern, som fortfarande har en för svag ställning för att kunna ha ett större inflytande för dagordningen på nationell nivå.

Men centerns val att satsa på regionalpolitik i valrörelsen behöver ingalunda innebära någon felaktig taktik. Centern är starkare lokalt och regionalt än i riksdagen. Med andra ord är det ganska logiskt att föra debatten i fora där frågorna känns igen och folk vet vad politikerna talar om.

I Dalarna har centern makten i fyra kommuner, Rättvik, Leksand, Gagnef och Säter. Dessutom är partiets inflytande tämligen stort när det gäller politiken i Hedemora, Falun och Mora.

Centerns relativt starka ställning i den kommunalpolitiska debatten har just i Mora tagit sig ett intressant uttryck genom det nyvaknade politiska intresset som redovisades för någon månad sedan av företrädare för näringsliv och mer eller mindre kända profiler i Mora.

Initiativet har välkomnats både från höger och vänster och kommer att följas med stort intresse eftersom det inträffar i en tid då många politiska partier upplever det allt svårare att rekrytera intresserade medlemmar till politiska uppdrag.

Det är inte osannolikt att många i Dalarna som väljer att engagera sig politiskt finner det naturligt att välja centern som politisk plattform av den enkla anledningen att partiet lyckats markera att det ställer upp och kämpar för de frågor som är viktiga för människor just på landsbygden.

Sannolikt finns också sådana tankegångar hos centerns partiledning sedan den förre partiledaren Lennart Daleús strategi att flirta med väljare både i storstad och landsbygd, inte blev särskilt lyckosam.

I Finland är centern ett tydligt landsbygdsparti och har som sådant haft stora framgångar. Den framgången har givetvis inte undgått centerns Maud Olofsson som säkert också inhämtat ny klokskap under dagarna i Borlänge när hon lyssnat till mer än 300 centerpartistiska kommunpolitiker från hela landet.

Centerns framgångar i Dalarna kan säkerligen också få effekt i andra typiska landsbygdskommuner runt om i landet och därmed ge centerpartiet en starkare ställning i kommande opinionsmätningar.

Mer läsning

Annons