Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern har nyckelroll i spelet om Tre Toppar

Annons

- Vi räknar med att lämna in vår ansökan i vecka tolv och hade då självfallet helst sett att vi hade kommunens stöd, säger Idre Fjälls vd, Joacim Johansson.

I förra veckan uppvaktade Idre Fjäll riksdagsmännen på Dalabänken för att få stöd till projektet Tre Toppar.

- Jag upplevde där ett betydligt större stöd än senast. De fråge-ställningar man framförallt hade rörde rennäringen, fortsätter Joacim.

När ansökan om projektets tillåtlighet nu går vidare till länsstyrelsen, så gör den det utan kommunens stöd i ryggen.

- Jag har bestämt att tågordningen nu ska vara den att projektägaren lämnar in ansökan till länsstyrelsen och sedan får vi den på remiss. Då ska vi ta upp den, förklarar kommunalrådet Herbert Halvarsson.

Socialdemokraterna har sagt ja till projektet, men kommunalrådet vågar inte lyfta frågan till kommunstyrelsen då han inte är säker på att få med sig en majoritet av kommunstyrelsens ledamöter.

En politiskt insatt, som tidningen talat med, anser att det vore bättre att ta frågan som en extra punkt på nästa kommunstyrelse eller på ett extra kommunstyrelsemöte. På så sätt skulle Idre Fjälls ansökan kunna gå vidare till länsstyrelsen med kommunens stöd.

I kommunstyrelsen säger, utöver socialdemokraterna, även moderaterna och folkpartiet ja.

- Så länge projektet inte innebär någon annan kostnad än översiktsplanen, så säger vi ja och jag skulle gärna se att ärendet kom upp i kommunstyrelsen, säger Rune Werf (m).

- Vi kan inte själva ta upp ärendet på dagordningen. Den bestäms av kommunalrådet.

- Det kanske är läge att lyssna lite mer och se om det är möjligt att få en majoritet redan nu, säger Peter Nygren (fp).

Nyckelrollen har centerpartiet där Jan Spånberg, från Idre,väntas säga nej till Tre Toppar.

Centerpartiets andra namn i kommunstyrelsen är Kjell Tenn.

- Demokrati innebär att låta folk komma till tals och ge dem en tid att sätta sig in i en så här viktig fråga, säger Kjell Tenn.

- Vi kommer att diskutera det här internt och ska förhoppningsvis komma fram till ett beslut där alla fått vara med och ha sina synpunkter.

Kjell Tenn vill därför inte säga ja eller nej i nuläget, utan centerpartiets besked kommer senare. Därför får Idre Fjäll lämna in sin ansökan utan kommunens stöd.

- Det är valår i år, och hade frågan kommit upp på dagordningen är jag övertygad om att det blivit en majoritet för projektet, under förutsättning att regeringen till sist godkänner det hela, säger en politiskt insatt person i kommunen.

Socialdemokraterna i Idre ska nu ha ett möte för allmänheten i Idre, där de vill lyssna på medborgarnas synpunkter. När frågan kommer på remiss till kommunen, då tvingas även centerpartiet att ta ställning för eller emot Tre Toppar.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons