Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern byter färg

Annons

- Vi har bildat en ny politisk plattform i en ny tid för Mora kommuns bästa, sade centerns ordförande, Bengt Jernhall, när han i går presenterade nyheten tillsammans med Lars Matsson-Frost (c), Bengt-Åke Rehn (s) samt Lennart Sohlberg (s).

Enligt de politiska partiernas företrädare råder full enighet i respektive parti om den nya koalitionen.

- Genom det här vill vi skapa en plattform för en positiv och lugn utveckling av Mora kommun med bred politisk majoritet, sade Bengt-Åke Rehn.

Vad tror ni att väljarna tycker?

- Förhoppningsvis tycker de som vi, att det är bra med en bred politisk enighet. Viljan är stark i båda partierna att lyckas.

Att vara två partier som regerar i stället för fyra, som hittills, kommer att ge en större stabilitet i Moras politik, är tanken.

- Vi hade för svag majoritet tidigare, anser Bengt Jernhall.

- Jag ser formeringen som en stor möjlighet och har inga bekymmer att samarbeta med socialdemokraterna. Självklart innebär en starkare majoritet också en starkare handlingskraft, säger Lars Matsson-Frost, som inte vill se bakåt vad som inte fungerade i den förra majoriteten.

- Jag vill inte ödsla kraft på det som varit. Det är ointressant, säger Matsson-Frost.

Hur kommer folk att märka att det bildats en ny politisk majoritet i Mora kommun?

- Förhoppningsvis ska vi slippa att frågor dras i långbänk, svarar Matsson-Frost.

- Att det inte handlar om vi och dom, säger Bengt Jernhall.

- Vi vill ju självklart ha bra och goda relationer även med de andra partierna, säger Lars Matsson-Frost.

Centern och socialdemokraterna har under hösten, i största hemlighet för alla andra, arbetat fram en politisk plattform för, som det heter "en ny strategi i en ny tid för Mora kommuns bästa".

I går presenterades det fyrasidiga dokumentet, med rubriker som "ekonomi för en fortsatt utveckling", "förskola och skola för morgondagens vuxna", "en trygg och värdig äldreomsorg", "medborgarinflytande" med mera.

- Vi har haft olika uppfattningar i skolfrågorna, men nu är vi överens om en långsiktig strategi, där det ingår att vi ska kommunicera med medborgarna, förklarade Bengt Jernhall.

De nya koalitionsbröderna ser inga hinder på den framtida gemensamma vägen, trots tidigare oenighet i stora frågor som kulturhusfrågan och ishallsbygget.

Nu framhålls enigheten och en bra personkemi och den nya politiska kommunledningen säger att de trivs i varandras sällskap.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons