Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern avvaktar beslut om satsning på Tre Toppar

Annons

Socialdemokraterna, folkpartiet och moderaterna har sagt ja till Tre Toppar medan några partier sagt nej.

Centerpartiet har drivit frågan om att först fråga markägaren och även fått majoritet för den linjen. Därför ska nu kommunens arbetsutskott träffa länsstyrelsen för att höra vad kommunen kan få göra för ingrepp i det till Natura-2000 anmälda naturreservatet.

Med största sannolikhet kommer det att bli ett nej till projektet från länsstyrelsen, där miljöhänsyn väger tungt. Kommunen kan då hänvisas vidare till naturvårdsverket och ett nytt väntande nej.

Först därefter kan det bli aktuellt för kommunen att få pröva frågan hos regeringen.

Parallellt med den här processen förväntas Idre Fjälls ansökan om byggtillstånd mala genom byråkratins kvarnar. Även den kommer att inledas hos länsstyrelsen.

För Idre Fjälls del hade det varit en styrka att ha haft kommunens stöd med i ansökan, men det stödet får inte projektet, då kommunen först vill veta vad den får göra i ett Natura-2000 område. Det undrar kommunen trots att de öppningar som finns i lagstiftningen för ett projekt i ett Natura-2000 område, är väl kända. Öppningar som kräver att projektet ska innebära samhällsnytta och att alternativ saknas. Därtill ska kompensationsåtgärder insättas.

- Får vi ett nej från staten, så kommer vi omgående att kräva kompensationsåtgärder och ersättningsarbetstillfällen till kommunen, säger centerns nye, starke man Kjell Tenn.

Däremot vill inte Kjell Tenn och centerpartiet säga ja eller nej till Tre Toppar, innan markägaren sagt sitt.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons