Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cecilia missionerar för kristen healing

Annons

Går kristendom och healing ihop?

- Nja, svarar nog många och associerar till New age.

- Ja, det går alldeles utmärkt, säger Cecilia Wilhelmsson, socionom och konstnär.

Igår var hon och föreläste om kroppsterapi och kristen healing inför säsongens första kvinnolunch i Jakobs kapell. Det hon egentligen talar om är helandet, det svenska ordet för gudomlig läkning. Varför hon väljer att använda ett värdeladdat ord som "healing" istället för helande gav hon inget svar på. Men temat drog i varje fall en stor publik kvinnor.

Hennes grundläggande tes är att människan ska ses som en helhet och består av kropp, själ och ande. Därför menar hon att det krävs betydligt mer än bara medicin för att bota sjukdom, Exempelvis massage, terapi och andlighet.

- Kroppen är den helige andes tempel, säger Cecilia Wilhelmsson och betonar att människan har sitt värde i det hon är och inte i det hon gör.

Cecilia Wilhelmsson mötte inget motstånd hos publiken när hon sa att hon känner en sorg över att Svenska kyrkan inte förvaltat sitt arv när det gäller "healing".

- När man inte tar in healing i kyrkan är det inte bara barnet man kastat med badvattnet, säger Cecilia Wilhelmsson.

I en programförklaring skriver Cecilia Wilhelmsson att Healing är en individualiserad form av bön med handpåläggning som vilar på erfarenheten att människan genom bönens beröring öppnar sig för helandet i Kristus. I bönens närvaro genomströmmas människan av kärlekens helande, förlossande och formad närvaro och vilja.

- I Norge utbildar man människor för att arbeta med healing på sjukhus, säger Cecilia Wilhelmsson som förutom konstnär och beteendevetare är verksam som meditations- och retreatledare på stiftelsen Berget i Rättvik.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons