Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cd-specialisten läggs ned

Annons

Därmed finns det bara två renodlade skivbutiker kvar i länet, båda i Borlänge.

När skivaffärerna blir färre blir det däremot fler som säljer cd-skivor. De går ju numera att köpa på varuhus och vissa bensinstationer.

Enligt ägaren Leif Holmqvist är det inte den konkurrensen som fällde Cd-specialisten.

- Det är ett ändrat beteende bland de unga. Det är för många som bränner och kopierar, säger han.

Fram till för några månader sedan var Cd-specialisten en kedja med sju butiker. På kort tid har tre affärer i landet lagts ned och allt har koncentrerats till Göteborg.

Falubutiken har funnits i åtta-nio år. För två-tre år sedan började den gå sämre. Det stora tappet har kommit under det senaste året. Under våren har det varit för få album som har blivit storsäljare. Det blev ödesdigert för affären.

När Cd-specialisten läggs ned förlorar tre personer jobbet i Falun. Bolaget kommer att göra en satsning på att sälja produkter på internet. Det är inte ett oväntat drag med tanke på att allt mer musik hämtas hem via internet, genom nedladdning av filer och köp från musikbutiker på nätet. Kopieringen och bränningen av egna skivor minskar också försäljningen för den vanliga skivhandeln.

Försäljningskurvan går brant nedåt. Från 2001 till 2003 minskade skivförsäljningen med 20 procent. Det första halvåret i år har branschen tappat ytterligare 13 procent, enligt statistik från IFPI, skivbranschens samarbetsorgan.

Näthandlarna har haft ett par goda år, men nu börjar även de få det kärvare.

Ginza, som är en av de största svenska musikhandlarna på nätet, har märkt en nedgång under våren.

- Skivdelen, som är vår största del, har minskat. Filmerna har gjort att vi hållit uppe försäljningen, säger Ann-Charlotte Andersson, marknadsansvarig på Ginza.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons