Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cattis har gjort ett klipp

Annons

24-åriga Catarina Johnsson är professionell koklippare. Tro det eller ej. Hon driver sitt enmansföretag parallellt med arbete på en mjölkgård i Svärdsjö, och verksamheten går riktigt bra. Hon är antagligen den enda renodlade koklipparen i Sverige, så någon konkurrens är det inte frågan om.

Det började på naturbruksgymnasiet i Rättvik, och företagsekonomi med Ung Företagsamhet, UF. UF arbetar med att hjälpa ungdomar på gymnasiet att starta företag, och Catarina drog tillsammans med klasskamraten Anna Axelsson igång projektet Ko Klippers.

- Vi är båda praktiskt lagda, berättar Catarina, och jag kommer själv från en hemmiljö med mycket djur.

Idén var kanske lite annorlunda, men Catarina och Anna uppmuntrades och bestämde sig för att satsa seriöst.

Företaget skulle klippa kor.

- Kor behöver också klippas, förklarar Catarina. Och det här är en syssla som mjölkbönderna normalt sett får sköta själva. Men arbetet är tidskrävande, och här såg jag en möjlighet - en servicetjänst i mjölkbranschen.

Tjejerna kontaktade olika bönder i trakten och började skicka reklamblad med mjölkbilen. Respons behövde de inte vänta länge på.

- Det blev napp direkt, berättar Catarina.

Ko Klippers deltog på våren 1998 i den mässa och tävling som UF anordnar för nystartade företag. Catarina och Anna såg först bara tillställningen som en kul grej och hade inga större tankar på framgång. Men tävlingen skulle komma att bli företagets stora genombrott. De vann inte mindre än tre olika förstapriser - bästa UF-företag, bästa tjänst samt bästa mässmonter. Tjejerna presenterade sig i blåställ och visade en video om hur koklippning går till i praktiken.

- Det här var det roligaste under hela gymnasiet, säger Catarina.

Att klippa kor är en säsongsbaserad verksamhet. Efter sommarens grönbete är djuren långhåriga och bör klippas. Då rycker Catarina ut. Hon driver i dag sitt företag ensam och har bytt namn till Cattis Ko Klipp.

- Bönderna fortsatte att ringa efter det att jag slutat gymnasiet, berättar hon. Jobb fanns det gott om, så jag bestämde mig för att fortsätta.

Nu kom företagsekonomin väl till pass och Catarina drog på allvar igång sin enskilda firma.

Hon är numera lite av en kändis i Svärdsjö och har fått åka runt och föreläsa på skolor i länet. Företaget går bra, men Catarina har inga planer på expansion. Till vardags arbetar hon på sina svärföräldrars mjölkgård, och den egna firman är mer en rolig bisyssla. Och hon har sina stamkunder.

- Det skulle ha varit svårt att starta upp utan UF, tror Catarina. Men det viktigaste är nog att hitta en nisch och samtidigt ha kul, fortsätter hon. Man måste brinna för det man gör.

Att Catarina har god hand med korna går det inte att ta miste på. I en öronbedövande kör av kovrål hälsas hon välkommen varje morgon klockan sex när det är dags för mjölkning.

Kanske bottnar lite av Catarinas talanger i hennes tidigare arbetserfarenheter.

- Innan jobbade jag i hemtjänsten. Men det här är mycket roligare!

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons