Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlsberg på fallrepet?

Annons

Krisen i danska Carlsberg leder nu till en spekulationsvåg där analytikerna hävdar att Carlsberg måste fusionernas med ett större bryggeri för att överleva.

Åtskilliga av Europas främsta bryggerianalytiker har kommit fram till att världsfemman på öl - Carlsberg - har strategiska problem och måste gå i allians eller fusioneras med en starkare bryggerikoncern. Amerikanska Anheuser-Busch, världsettan, är lämplig rapporterar Danmarks radio.

Carlsberg saknar i dag både ledarskap och kapital för att klara sin internationella expansion, hävdar Berlingske Tidende, som ställer frågan om aktieägarna kan finna sig i att bli minoritetsägare i en större internationell strukturering.

Inom fem till sju år har det globala ölkriget lett till att Carlsberg annars är illa ute.

Reuters skriver dock att huvudägaren, Carlsberg-fondens Povl Krogsgaard-Larsen i ett kort perspektiv avvisar alla tankar på en försäljning men tillägger:

- Men det är klart att om fondens värde urholkas kan vi bli tvungna till en omvärdering. Vår önskan är att bevara produktionen av Carlsberg på dansk jord.

Tidigare har Carlsbergs brittiska partner i Baltikum, världssexan brittiska Scottish & Newcastle pekats ut som tänkbar kandidat för Carlsberg. Men då hade de inte råd, men läget kan bli ett annat om Scottich & Newcastle lyckas sälja sin brittiska pubrörelse och frigöra 35 miljarder för ett Carlsbergsförvärv.

För en vecka sedan tillkännagav Carlsberg att de lägger ned Sveriges största bryggeri i Bromma och därmed så tror Spendrups och Kopparbergs att de kommer att vinna marknadsandelar.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons