Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl von Linné är i ropet

Annons

Väldigt många känner till den svenske blomstermästaren Carl von Linné. Visst, men mycket mer är det inte. Museivärdinnan Carin Kronström konstaterar:

- Många vet inte hur stor han egentligen var.

Nu finns det möjlighet att lära känna den berömde naturvetaren bättre. I söndags var det vernissage för Linné i Dalarna. Det är en omfattande utställning som gruvmuseet ställer ut.

- Vi presenterar inte bara fakta utan vi har försökt att skapa en stämning också. Vi har till exempel en ljudkuliss med fågelkvitter och andra ljud från skogen, säger museichefen Daniels Sven Olsson.

Olsson var för dagen iklädd 1700-talsstass och gestaltade Linnés mycket rika svärfar, Johan Moraeus.

Daniels Sven Olssons dotter Daniels Marie Olsson gestaltade Sara Lisa Moraeus, som kom att bli Linnés hustru. Örjan Hamrin iklädde sig rollen som vännen Erik Sohlberg.

Ett tiotal personer som utbildat sig till Linné-guider fick ta emot diplom. En av dessa var Maria Lennestig, mentalvårdsmuseet i Säter, som också just nu har utställningen Gruvhospitalet på gruvområdet.

- Jag var ju intresserad av honom utifrån det medicinska. Att han var så otroligt mångsidig visste jag inte, säger hon.

I olika avdelningar kan besökare följa Carl von Linnés resor och få omfattande reseskildringar så väl geografiska som turer ner i gruvan.

Daniels Sven Olsson är mycket glad över de samtida föremål som museet kan ställa ut. Här har Gunilla Miller, ättling till Linné, bland annat bidragit med sybyrå.

- När vi började leta under stenarna hittade vi mer och mer och så träffade vi på Gunilla och wow...det dök upp än det ena än det andra. Vi har Linnés egen pipa här, säger han.

Gunilla Miller berättar att Linné var hennes morfars mormors gammelfarfar.

Hur länge har du vetat att du är hans ättling?

- Alltid. När jag föddes fick jag en silverbägare av min mamma som tillhört honom.

Hur var det att höra om honom i skolan?

- Nej usch, det fanns en tid då jag inte alls ville bli förknippad med honom.

Vad tycker du om utställningen?

- Spännande. De har gjort ett stort jobb med att få tag i saker med tanke på att det är Linnéutställningar lite överallt.

Utställningen i Gruvmuseet avslutas 15 december.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons