Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl-Ingemar Perstad får sparken

Annons

Trafikmagasinets programledare Carl-Ingemar Perstad fick sparken på onsdagen.
Orsaken är enligt SVT-ledningen att han hyrt bilar för 53 000 kronor på ett år – bilar som aldrig figurerat i programmet.

Carl-Ingemar Perstad kallades upp till sin närmaste chef i måndags och fick beskedet att han var avstängd från arbetet. På tisdagskvällen kallades han in på nytt och fick då veta att han kommer att avskedas.
– Förklaringen jag fick var att jag kört testbilarna till hemmet, haft dem stående över natten och kört dem från hemmet på morgonen, säger Perstad som fortfarande inte begriper vad han gjort för fel.
– Hur skall man kunna bedriva testverksamhet om man inte får köra bilarna utanför arbetstid. Jag kan ju inte sätta upp övertid när jag kör bilarna.
Hans uppfattning bekräftas av andra motorjournalister som TT talat med. De stora redaktionerna lånar nya bilar för de kortare veckotesterna och hyr dem direkt av leverantörerna om det är fråga om långtidstester. Bilarna körs då så mycket som möjligt och ingen motorredaktion inskränker körningen till arbetstid.
I samband med att Perstad formellt avskedades på onsdagen förtydligades skälen. Han har enligt SVT-ledningen på företagets bekostnad långtidshyrt tre bilar för 53 000 kronor under förra året. Ledningen bedömer att bilarna hyrdes för eget bruk, att det inte rörde sig om testbilar eftersom bilarna aldrig figurerade i programmen.

Redaktionell bedömning
– Det kan säkert stämma att det hyrts bilar för det beloppet eftersom vi sätter en ära i att göra rätt för oss. Jag körde ett 50-tal bilar under förra året och det kan stämma att det finns tre bilar som vi hittills inte redovisat i programmet. Det kan också bli så att vi inte kommer att redovisa något om bilarna, det är en redaktionell bedömning.
SVT-ledningen hävdar också att det finns interna riktlinjer från 1980 som säger att Trafikmagasinet inte skall syssla med långtidstester. Det säger sig Carl-Ingemar Perstad, som lett programmet i 24 år, aldrig hört talas om.
– Det är märkligt för då började vi med långtidstester, det var under Siewert Öholms tid som chef. På mig låter det som en efterhandskonstruktion.
Carl-Ingemar Perstad tycker att han borde ha fått någon form av varning om SVT-ledningen inte accepterade Trafikmagasinets arbetsformer.

Kritisk mot Jutterström
Han är speciellt kritisk mot SVT-chefen Christina Jutterström som skrivit under brevet där Perstad får formellt besked att han kommer att avskedas.
– Hon snackar så mycket om humanitet och att SVT skall ta tillvara på sina anställda. Hade hon varit schysst så hade hon lyft på luren och ringt upp mig och frågat hur det egentligen stod till.
SVT-ledningen gav Perstad tid till klockan 13 på onsdagen för att säga upp sig frivilligt. Det gjorde han inte.
– Han valde därför att låta oss sparka honom, säger SVT:s informationsdirektör Helga Baagöe till TT.
– Det är tråkigt att han upplever det som om han inte fått ge sin version. Vi har pratat med honom vid ett par tillfällen och tanken var att vi skulle pratat med honom i dag igen. Vi har bett om förklaringar men inte fått några svar, säger hon.

BJÖRN EWENFELDT/TT

Mer läsning

Annons