Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Caramba vad det gick

Annons

Caramba är ett kraftuttryck som spansktalande tog till i serietidningarnas pratbubblor när jag var liten.

Denna gång står dock Caramba för Caravan Clubs avancerade manöverbana och är en landsomfattande tävling i att hantera husvagnsekipage. 21 olika banslingor av varierande svårighetsgrad kan läggas upp och spegelvänds de blir det dubbelt så många.

I lördags var det tävlingsdags och man kunde nog tänka att även svenskar hade användning för kraftordet när en och annan förarglig kon var i vägen eller när husvagnen gick en helt annan väg än tänkt.

19 ekipage ställde upp i deltävlingen som gick inne på Ling-heds sågverks område. För gemene man skulle det vara fullt sjå att ta sig runt banan med bara bilen. Att sedan göra det med en åbäkig husvagn bakefter var för en del rena mandomsprovet.

Men många av deltagarna var rena proffsen som åker runt på de olika tävlingarna i landet. En av dem var Bernt Fredriksson från Stockholm som är svensk mästare och tidigare även innehaft titeln nordisk mästare.

Och oh la la, för att använda ett annat spanskt uttryck, vad den mannen kunde köra. Han visste var han hade hörnen. Där var det ingen tvekan och inga omtag utan ekipaget for runt banan i hisnande fart både fram- och baklänges.

Publiken suckade också hänryckt och en del kan man tänka inte så lite avundsjukt. För husvagnskörning är en konst som inte alla behärskar men borde göra. Det har varje medtrafikant upplevt i sommartider på vägar och campingplatser.

- Det är det som är så bra med de här tävlingarna. Det är ett roligt sätt att lära sig hantera vagnarna och det höjer trafiksäkerheten, säger Jan-Ove Ericsson från Caravan Clubs dalasektion.

Förutom det är tävlingarna en populär aktivitet för husvagnsfolket, som är en särskild sort.

- Det är ett sätt att leva och umgås där gemenskapen betyder mycket. Antingen tycker man om det eller också inte, för det finns inget mellanting, säger Jan-Ove Ericsson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons