Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancersjukvården kan förbättras

Annons

Svensk cancersjukvård håller en hög kvalitet internationellt, men kan ändå förbättras på flera punkter. Bland annat upptäcks lungcancer ofta för sent och behandlingen dröjer.

Det konstaterar Socialstyrelsen i en rapport som överlämnades till regeringen i dag.

En annan svaghet är att den palliativa vården, vård av döende patienter, är ojämnt fördelad och fortfarande lågt prioriterad över landet.

Generellt sett finns regionala skillnader i både dödlighet och överlevnad. Dessa är svåra att förklara, men förmodligen möjliga att påverka, konstaterar Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen tar inte ställning för eller emot en nationell plan för cancersjukvården, men påpekar bestämt att en sådan i första hand bör fokusera på insatser som ligger inom statens ansvarsområde och låta landsting, sjukvårdsregioner och kommuner sköta sitt. Utbildning av läkare och övrig vårdpersonal, forskning och andra utbildningsstrategier är exempel på sådana statliga ansvarsområden.

Socialstyrelsen anser också att fler cancerformer än i dag, kanske främst lungcancer, behöver nationella riktlinjer för hur vården av patienterna bäst kan bedrivas för att öka överlevnad och livskvalitet. Den palliativa vården behöver också riktlinjer.

Inom cancervården har kostnaderna för läkemedel skjutit i höjden dramatiskt under 2000-talet och är nu upp i 2,1 miljarder kronor årligen (2006). Det utgör åtta procent av den totala läkemedelskostnaden. Samtidigt har landstingens totala hälso- och sjukvårdskostnad inte ökat mycket alls, vilket innebär att pengar har gått från exempelvis palliativ vård till läkemedel.

De ansvariga politikerna bör ställa betydligt högre krav än i dag på de beslutsunderlag som ligger till grund för fördelningen av resurser mellan den palliativa cancervården och insatserna för övrig cancervård, enligt Socialstyrelsen. Och utredningen efterlyser en kritisk granskning av effekten av nya läkemedel och behandlingsmetoder.

TT

Mer läsning

Annons