Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerorsak söktes på fel ställe

Annons

Orsakerna till bröstcancer har sökts på helt fel ställen.

Forskarna har nu hittat fyra hittills okända gener och ett annat område i vår arvsmassa som påverkar risken att drabbas av sjukdomen.

Världens arvsforskare och cancerexpertis har trott att det i princip bara är två typer av gener som påverkar en kvinnas bröstcancerrisk: gener som har med könshormonet östrogen att göra eller gener som styr cellernas förmåga att reparera skador på arvsmassan.

Han är en av forskarna bakom de nya rönen, som har tagits fram genom ett gränsöverskridande samarbete mellan 22 forskargrupper i världen.

En analys av nästan 22|000 kvinnor med bröstcancer och ungefär lika många friska visar att förändringar i fyra hittills okända gener påverkar risken att drabbas. Dessa gener verkar främst vara inblandade i processer som styr vissa cellers tillväxt och signalering, men exakt vad de gör vet forskarna alltså inte. Och det allra största frågetecknet bakom upptäckten, som förhandspubliceras av vetenskapstidskriften Nature, gäller ett område i arvsmassan som inte innehåller några gener alls.

TT

Mer läsning

Annons