Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camillas identitet stals

Annons

Camilla Johansson har alltid varit rädd för alla sorters tabletter.

- Jag hatar tabletter, men är ibland tvungen att ta starka värktabletter för min whiplashskada efter en trafikolycka, säger Camilla.

Måndagen den 28 januari kom en tidigare bekant hem till Camilla och berättade att hon fått ut det smärtstillande läkemedlet Nobligan Retard till en kamrat.

Dagen efter ringde kvinnan och berättade att hon passat på att beställa ett recept med samma läkemedel till Camilla.

- Jag blev mycket upprörd. Hur kunde hon ha mitt personnummer med de fyra sista siffrorna?

- Jag började undersöka saken och blev helt förtvivlad när det stod klart att en läkare ringt in ett recept i mitt namn till Apoteket. Den 30 januari fick jag ett brev med ett recept på ytterligare 400 tabletter.

Det visade sig att kvinnan lyckats få ett recept direkt och att det andra receptet med fyra uttag av 100 tabletter skickats med post till Camillas tidigare adress.

- Jag misstänker att det var för att kunna vittja brevet ur den öppna brevlådan, men Posten satte på en lapp med eftersändning och därför fick jag brevet.

- Jag ringde läkaren som skrivit ut receptet och följde hans råd att riva sönder det, säger Camilla.

- Jag kände mig så kränkt och blev rädd för vad som kunde hända senare.

I förtvivlan ringde Camilla till Skattemyndigheten och frågade om hon kunde få hjälp med en ny och skyddad identitet.

- Det skulle inte vara lätt. Jag gick till polisen och anmälde kvinnan för bedrägeri. Men åklagaren lade ner förundersökningen med motiveringen "brott föreligger inte".

Camilla ringde åklagaren och fick veta att kvinnan inte förfalskat hennes namnteckning och att den som hämtat ut medicinen på Apoteket hade betalat för medicinen.

- Jag visste till slut inte vad jag skulle ta mig till. Allt var som en ond mardröm. Började fundera om det kunde vara möjligt att mitt namn och personnummer kunde dyka upp i andra sammanhang.

- Min väninna Christina Holmström har hjälpt mig och stöttat mig i min förtvivlan. Nu anmäler jag händelsen till sjukvårdens ansvarsnämnd, socialstyrelsen och skickar en överklagan av

åklagarens beslut, säger Camilla.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons